Economie Actualitate Social

Producem somaj pe banda rulanta! Avem 700.000 de someri, din care peste jumatate au sub 35 de ani

Producem somaj pe banda rulanta! Avem 700.000 de someri, din care peste jumatate au sub 35 de ani
Producem somaj pe banda rulanta! Avem 700.000 de someri, din care peste jumatate au sub 35 de ani
Producem somaj pe banda rulanta! Avem 700.000 de someri, din care peste jumatate au sub 35 de ani

 

România se scaldă în şomeri. Potrivit unei analize HotNews, aproximativ un sfert de milion de şomeri nu au lucrat niciodată, iar peste jumătate dintre aceştia sunt în vârstă de până la 35 de ani.

Institutul Naţional de Statistică a transmit astăzi numărul şomerilor estimat pentru prima jumătate a acestui an: 700.000 de persoane. În dinamică, înregistrăm un număr mai mic de şomeri atât faţă de luna precedentă, când existau 718.000 de persoane, cât şi comparativ cu aceeaşi lună din 2013, când numărul de şomeri era 739.000 de persoane. Însă cheia de lectură statistică nu se află aici, ci în structura şomerilor români, susţine autorul analizei HotNews, jurnalistul Dan Popa.

Dan Popa notează următoarele:

Cei mai mulţi dintre şomerii tineri (mai precis, grupa de vârstă 25-34 ani) sunt absolvenţi de facultate. În cazul lor, sintagma „ai carte, ai parte” nu prea se nimereşte, din păcate. 

Dacă ne uităm la motivele pentru care se intră în şomaj, avem aşa: cele mai multe intrări în şomaj vin ca urmare a concedierilor sau ca urmare a sfârşitului unui contract de muncă pe perioadă determinată. Pe locul al treilea găsim falimentul angajatorului şi pe penultimul loc e plecarea voluntară prin demisie. Normal, nu trăim vremuri în care să ne depunem demisia  fără a avea un plan B. Ca idee, numărul demisiilor e la mai puţin de jumătate faţa de cel din 2007-2008.

Desigur, şomerii se împart în oameni care au mai lucrat înainte sau persoane care nu au lucrat în viaţa lor. Aici intră absolvenţii care nu şi-au găsit de lucru şi cei care au suficiente resurse pentru a-şi căuta un serviciu care să le asigure caţiva firfirei. Aceştia din urmă sunt foarte putini, drept este.

O alta situaţie interesantă este cea legată de durata şomajului la români. Tineretul stă cel mai prost la toate capitolele din acest punct de vedere. Peste 57.000 de şomeri sub 35 de ani sunt în asteptare de peste doi ani pentru un job.

În luna iunie 2014, rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%, aflându-se în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de lună anterioară şi cu 0,3 puncte procentuale faţa de nivelul înregistrat în luna iunie 2013.

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,4% în cazul celor de sex feminin).

Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani, care îndeplinesc simultan urmatoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; (iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

 

 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •