În urmă cu patru săptămâni, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa anunța într-o conferință de presă că îi somează pe primarul Viorel Marian Dragomir și pe președintele CJ Brăila, Iulian Francisk Chiriac, ca în 30 de zile să scadă prețul apei potabile, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru liberalii vor demara o campanie de strângere de semnături și vom merge în instanță cu un proces colectiv, alături de brăileni.
De la 1 martie brăilenii plătesc cel mai mare preț din țară la apa potabilă și unul dintre cele mai mari la serviciile cumulate de apă-canal, respectiv 9,67 lei/mc apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și 5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA) pentru canalizare-epurare.
„Toți PSD-iștii care nu sunt în stare să plece singuri în viață și să-și croiască un drum în privat sau să realizeze ceva pe picioarele lor sunt luați de partid, cum a fost și domnul Chiriac toată viața dumnealui, și duși într-un loc călduț. Acolo (la CUP Dunrea – n.r.) se dau salarii foarte mari, se cumpără mașini pe care doar un om de afaceri de succes și le-ar putea permite, sunt cheltuieli cu nemiluita, investiții foarte mari” a declarat Alexandru Popa
Președintele PNL Brăila a mai spus că dacă Dragomir și Chiriac nu găsesc o cale „prin care prețul apei potabile să fie unul decent – adică cu mult sub media națională -, vom demara o campanie de strângere de semnături și cred că vom reuși să strângem câteva zeci de mii de semnături și vom merge în instanță pentru a da în judecată CUP Dunărea”.
Președintele PNL Brăila a mai afirmat că liberalii au făcut „niște analize vizavi de apa potabilă din județul Brăila pentru care au buletinele de analize din câteva comune și în municipiul Brăila și în 80% din cazuri apa nu este potabilă.
”Este vândută în facturi ca apă potabilă, iar fizic nu este apă potabilă. Dacă domnii de la PSD au ceva de comentat, le pot pune la dispoziție buletinele de analize. S-a făcut de două ori analiza apei în același punct de recoltare, cu o firmă agreată și autorizată” a spus Alexandru Popa, care a mai precizat că semnăturile ce vor fi adunate de la brăileni pentru contestarea în instanță a prețului apei potabile nu vor avea aceiași soartă ca în cazul semnăturilor strânse de liberali în urmă cu câțiva ani, pe tema taxei pe apa de ploaie, când nu s-a mai ajuns în instanță.
La ultima ședință a Consiliului Județean Brăila pe ordinea de zi a fost și proiectul de hotărâre privind avizarea Studiului de specialitate pentru stabilirea nivelurilor Indicatorilor de Performanță ai Serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în Aria Delegată Operatorului SC Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila SA, a nivelurilor Indicatorilor de Performanță ai Serviciului rezultate din Studiul de specialitate și acordarea unui mandat special Președintelui Consiliului Județean Brăila sa voteze in Adunarea Generala a Asociației de Dezvoltare Intercomunitara „Dunărea” Brăila.
Consilierul județean PNL, Alexandru Bucălău i-a solicitat președintelui CJ Brăila ca să ceară micșorarea prețului apei potabile în județul Brăila. Președintele CJ Brăila a spus că ceea ce solicită liberalii este o ”aberație”.
”Unu: vă recomand dumneavoastră personal să beți dumneavoastră apă din Dunăre. Doar apă din Dunăre, nu apă tratată, clorurată și făcută corespunzător, astfel încât să fie consumată populația. Ăsta este primul punct. Doi: tot acest preț este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilitate pe marele proiect. Nu e stabilit nici de Chiriac, nici… Dacă vrem investiții în companie (CUP Dunărea – n.r.), trebuie să stabilim și să respectăm și regulile proiectului…Apa din județ este potabilă acolo unde sunt buletinele de analiză conform graficului: pe acest proiect de 240 de milioane de euro apa va fi potabilă în tot județul Brăila.” a fost replica halucinantă a președintelui CJ Brăila.
Chiriac susține că tariful pentru apa potabilă valabil de la 1 martie 2023 nu e stabilit de el și de cei de la CUP Dunărea, ci e impus de UE, „fiindcă este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilite pe marele proiect”. Proiectul la care face referire Chiriac este realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, și are o valoare de 1,38 miliarde de lei, sumă acoperită în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, restul de 6% fiind contribuția CUP. Pentru această cofinanțare, CUP Dunărea s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit, iar de rambursarea acestuia se face responsabilă strict conducerea companiei, care nu a găsit altă modalitate de a obține acești bani decât creșterea tarifului. Iar referitor la cele susținute de Chiriac, care are o obsesie cu comuna Cireșu, de unde provine președintele PNL Brăila, asta ar însemna că în celelalte județe, unde prețul apei este mult mai mic, cetățenii beau apă de o calitate inferioară celei furnizate de CUP Dunărea Brăila.