
[quote style=”1″]Este greu, uneori chiar imposibil sa sa descrii in cuvinte esenta copilariei, insa sunt unele lucruri care de-a lungul timpului se pastreaza. Din punct de vedere culinar apreciez ca Placinta cu branza si stafide este unul din lucrurile care raman neschimbate in pofida trecerii timpului. Savoarea indescriptibila a placintei facuta de mama pe cand eram in zorii vietii, ma urmareste si acum, insa desi am incercat in repetate randuri, nu am reusit sa recreez acea minunata placinta oricat m-am straduit. Nu stiu care este cauza, poate anii care au trecut au alterat perceptia gustativa, poate era pe vremea aceea alt “aer” sau poate fiecare dintre noi are un “ce” specific, inimitabil. Poate! Chiar si asa, totusi, putem sa ne bucuram din cand in cand, de o astfel de placinta cu branza si stafide, pregatita dupa reteta mamei…
Pentru inceput, asa cum este si firesc, verificam necesarul de ingrediente…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 6 oua
- 6 linguri de ulei
- 300 g zahar
- 10 linguri de apa
- 300 g faina
- 1 lamaie (coaja si zeama)
- 1 lingurita praf de copt
- 500 g branza grasa proaspata
- 150 g stafide
- 50 ml cognac
- sare
- Esenta de vanilie
[/list]
Mod de preparare:
Si incepem a pregati usurel, pentru ca e lucrare anevoioasa.
In primul rand lasam la zacut stafidele in 50 ml cognac.
Amestecam zaharul cu apa si punem pe foc, pana s-a dizolvat zaharul. Reducem pana obtinem un sirop nu foarte gros. Lasam la racit siropul. Batem albusurile de ou spuma tare, cu un praf de sare si esenta de vanilie, apoi incorporam siropul treptat.
Alaturat, batem galbenusurile de ou, tot cu un praf de sare si esenta de vanilie si incorporam jumatate din compozitia cu albus. Acum este momentul sa adaugam si uleiul.
Continuam sa amestecam, adaugam coaja de lamaie, sucul de lamaie, praful de copt si restul de albus. Adaugam branza proaspata si stafidele scurse de cognac si amestecam temeinic. Gata cu umplutura. Lasam la odihna.
Alcatuim un aluat din faina cu apa, vezi Pregatirea pastelor proaspete si il intindem in foaie, pensulam foaia intinsa cu ulei apoi intindem cu o spatula umplutura de branza pe toata foaia. Rulam cu grija si asezam placinta in tava dreptunghiulara. Repetam operatia pana se umple tava.
Dam la cuptor pentru 45 minute, in primele 20 minute la foc mic, apoi la foc potrivit pana se rumeneste frumos.
Servim placinta pudrata cu zahar.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare