[quote style=”1″]Un preparat oarecum inedit si ca abordare, dar si ca alcatuire,…cu peste, mai precis cu peste oceanic, in speta macrou. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de o vorba mai veche, de dinainte de ’89, scrisa cu majuscule pe autobuzele patriei care glasuia “Pestele, …un aliment complex!”. Da, pestele este un aliment complex, iar Picanca de macrou este, prin asimilare, un preparat complex. Denumire expresiva si nastrusnica in acelasi timp (aducand cumva cu celebrele “Picatte” din alte gastronomii), a unui preparat fermecator de savuros, Picanca de macroueste o alcatuire strasnica, iute si vioaie, unde macroul, ca peste gras, este potentat de minune de un sos de rosii iute alcatuit din usturoi, ardei iute si rosii, “calare” pe un pat de mamaliga, ca doar peste fara mamaliga nu se poate. Trecut prin chinurile fierbinti ale cuptorului si alturat musai langa ceva mai mult vin alb, nu poate decat sa ne incante, asa ca haidem sa vedem in cele ce urmeaza cum pregatim Picanca de macrou.
[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 3 bucati macrou potrivite (4-500g bucata)
- 1 pahar pasta de rosii
- 1 lingura pasta de ardei iute
- 1 lingura ulei
- 2 capatani usturoi
- 1 pahar maricel de vin alb
- 3 rosii mari coapte
- 3 foi de dafin
- 3 crengute de rozmarin
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Ca si consideratie personala, am constatat ca macroul in speta, este oarecum desconsiderat de elita gastronomica, fiind considerat un peste “proletar” la noi, insa apreciez ca abordarea este falsa, pentru ca este un peste foarte gustos si versatil. “Stricto sensu”, nu mi-am propus sa aduc in atentia publica, un preparat “demn” de ghidurile “Michellin – la nouvelle cuisine”, ci un preparat facil, adresat maselor largi. Asadar, Picanca de macrou!
Preparam simplu, dupa cum urmeaza:
Preincalzim cuptorul.
Grijim pestele, il spalam bine si il crestam pe flancuri la o distanta de 4-5cm.
Curatam usturoiul si il zdrobim grosier.
Intr-un vas termorezistent, asternem un pat din felii de rosii.
Din pasta de rosii, de ardei iute, usturoi, sare, piper si ulei alcatuim un sos care il asezam pe langa peste. Tot pe langa peste asezam si crengutele de rozmarin si foile de dafin. Turnam paharul de vin peste sos.
Dam la cuptor 15-20 minute, sau cat credem ca este nevoie (dar macar 20 minute sa stea), apoi dam la masa, pe pat de mamaliga si cu muuult, muuult vin alb, sa stinga si sa tina de sat!
Dragilor, S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare