Economie Actualitate Social

Peste 500 de fermieri trebuie sa restituie banii primiti pentru a infiinta ferme la tara

Peste 500 de fermieri trebuie sa restituie banii primiti pentru a infiinta ferme la tara
Peste 500 de fermieri trebuie sa restituie banii primiti pentru a infiinta ferme la tara
Peste 500 de fermieri trebuie sa restituie banii primiti pentru a infiinta ferme la tara

Este vorba de cei care au pretins că doresc să devină tineri fermieri, însă au fost interesați mai mult de obținerea fondurilor decât de înființarea fermelor.

Directorul adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Nicolae Popa, a afirmat recent că agenția are probleme cu Măsura 112 privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, deoarece aproape 20 la sută dintre cei care au accesat fondurile nu au respectat condițiile de mutare propriu-zisă la sate, iar în situaţii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse.
Nicolae Popa a precizat:

Cu Măsura 112, cu instalarea tânărului fermier, avem niște probleme. Pe de o parte nu au respectat toți condiția de a se muta în mediul rural, dovadă că am luat măsuri mult mai aspre privind instalarea tânărului fermier în programul 2014 – 2020. Cam 20 la sută din tineri nu s-au instalat în mediul rural pentru că au venit din Canada, din America, au stat aici câteva luni, au plecat înapoi, iar de toată treaba aceasta s-au ocupat părinții, frații, mamele și nu este în regulă. Dovada că nu s-au ocupat ei de afacerea respectivă este faptul că la foarte mulți din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, după trei ani când să se facă a doua plată, s-a constatat că nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile și cifrele pe care le-au trecut în planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv înseamnă că nu au îndeplinit obiectivele și ne vedem în situația nefericită de a nu plăti a doua tranșă, de a recupera obligatoriu prima tranșă pe care am acordat-o tânărului fermier.

Conform acestuia, peste 500 de așa-ziși tineri fermieri ar fi în situația în care să restituie banii primiți de la Uniunea Europeană pentru instalarea în mediul rural, pentru programul viitor, oficialii intenționând să îi avertizeze la modul cel mai serios pe cei care vor să facă proiecte și să acceseze fonduri pe această măsură, să nu mai greșească cum au făcut-o cei din programul 2007 – 2013.
Despre modul în care au fost descoperiți cei aflați în neregulă, Nicolae Popa a relatat:

Aceștia figurau cu buletinul în localitatea respectivă, însă organele noastre de control sau organele Uniunii Europene au constatat că nu s-au ocupat de afacerile respective. S-a ocupat tatăl, s-a ocupat mama, s-a ocupat un frate, un văr, chestiuni de acestea care nu plac celor de la Uniunea Europeană. Au niște reguli stricte pe care noi trebuie să le respectăm. Trebuie să înțelegem foarte clar că fiecare cent pe care îl da Uniunea Europeană este verificat la maxim, nu putem să ne jucăm cu treaba aceasta.

În programul financiar 2007 – 2013, pe Măsura 112 privind instalarea tânărului fermier în mediul rural au fost primite în întreaga țară 26.000 de cereri, iar aproximativ 13.000 dintre solicitări au fost finanțate.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •