Evenimente

Peste 25.000 de mc de pamant, carati pentru suprainaltarea digurilor din IMB

Peste 25.000 de mc de pamant, carati pentru suprainaltarea digurilor din IMB

 

Peste 25.000 de mc de pamant, carati pentru suprainaltarea digurilor din IMB
Peste 25.000 de mc de pamant, carati pentru suprainaltarea digurilor din IMB

Peste 25.000 de metri cubi de pamant au fost carati de SC TCE Trei Brazi pentru suprainaltarea digurilor din Insula Mare a Brailei si prevenirea efectelor unor inundatii in cea mai mare exploatatie agricola din Europa, care numara peste 55 mii hectare teren arabil.

Potrivit directorului SC TCE Trei Brazi, Lucian Buzdugan, lucrarile de suprainaltare a digurilor au inceput in urma cu o luna de zile si s-a actionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, sapte buldoexcavatoare, patru gredere, doua screpere, special cumparate pentru aceasta operatiune, si cu 400 de oameni, care au realizat manual sau mecanic aceasta actiune.

„De o luna de zile ne pregatim pentru situatia aceasta, pe care o prefiguram. Am actionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, cu care am transportat pana acum in jur de 25.000 de metri cubi de pamant. Cu acest pamant am creat o bancheta pe dig, care sa asigure o protectie in zonele cu probleme de minim 30 de cm fata de nivelul care a fost in 2010. Am achizitionat si doua screpere, cu care suprainaltam digurile, operatie mult mai facila, dar care ne-a costat foarte mult”, a declarat Buzdugan.

Screperul este masina care executa urmatoarele operatii necesare lucrarilor de terasamente: saparea, transportul, nivelarea si compactarea pamantului. Screperul executa saparea in adancime mica si pe suprafata mare, tansporta materialului la depozit sau il adauga ca umplutura sau rambleu. Nu necesita amenajarea cailor de acces.

Apa balteste pe unele terenuri din IMB
Apa balteste pe unele terenuri din IMB

Directorul SC TCE Trei Brazi a mai spus ca lucrarile de suprainaltare a digurilor din IMB nu se vor opri aici, pentru ca pericolul inundatiilor nu a trecut inca, si ca, desi eforturile sunt foarte mari, considera ca societatea care are in arenda trenul arabile din IMB si-a facut doar datoria.

„Nu ne oprim, pentru ca pericolul nu a trecut, chiar daca Dunarea stationeaza. Eu socotesc ca Dunarea nu si-a spus ultimul cuvant. Eforturile sunt foarte mari, dar noi socotim ca ne facem datoria. Nu ajutam pe nimeni, avem grija de munca noastra. Avem grija de cei 6.000 de oameni din Insula si de bunurile care sunt aici, care sunt incomensurabile ca valoare.”, a completat Buzdugan.

Legat de lucrarile de suprainaltare a digurile pe care SC TCE Trei Brazi le-a facut in IMB, prefectul de Braila, Mihaela Marcu, a declarat ca personal a fost sa vada lucrarile si ca acum nu mai are nicio emotie cu digurile din Insula Mare.

Saci cu pamant si folie de protectie pe diguri
Saci cu pamant si folie de protectie pe diguri

„Pentru digurile din Insula Mare nu mai am absolut nicio emotie. Sunt niste eforturi financiare mari facute de SC TCE Trei Brazi, pe care SGA nu ar fi putut sa le faca. Sunt dune de pamant din 30 in 30 de metri, pe tot ce inseamna dig in Insula Mare a Brailei”, a declarat Marcu.

SC TCE 3 Brazi are in exploatare, in baza unui contract de arenda incheiat, pe 20 de ani, cu Agentia Domeniilor Statului, 70.000 hectare teren agricol in IMB, din care 55.682 hectare teren arabil.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.