
Noua detinuti din Penitenciarul Braila, condamnati pentru trafic de droguri, au devenit „modele antiinfractionale”, prin participare la proiectul de prevenire a infractionalitatii „Sa pretuim libertatea”, care a avut loc astazi la Colegiul Tehnic „C.D.Nenitescu”.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Penitenciarului Braila, comisar de penitenciare Simona Kober, activitatea a fost menita sa informeze si sa constientizeze in rândul elevilor efectele consumului de droguri.
„Organizatorii au incercat sa valorifice potentialul educativ al experientelor de viata ale persoanelor private de libertate, acum in ipostaza de model antiinfractional, prin transmiterea mesajelor antidrog, in vederea prevenirii consumul de droguri, factor implicat de cele mai multe ori in comiterea actelor infractionale”, a declarat Simona Kober.
Coordonatorul Centrului de Prevenire , Evaluare si Consiliere Antidrog Braila, psiholog Olga Condrat, le-a vorbit elevilor despre incidenta din ce in ce mai mare a consumului de substante etnobotanice si riscurile care apar in urma consumului.
„Consumul duce, dincolo de pericolul in sine reprezentat de dependenta, la desfasurarea unor comportamente de risc precum relatii sexuale neprotejate care cresc riscul infectarii cu boli cu transmitere sexuala, comportamente violente, sedentarism si alimentatie nesanatoasa, activitate infractionala si ideatie suicidara”, a spus Olga Condrat.
Scopul final al activitatii a fost dezvoltarea unei atitudini prosociale si a unui comportament responsabil, precum si motivarea tinerilor in gasirea unor solutii pentru evitarea consumului de droguri, de orice fel.
Manifestarea a avut ca principale obiective intelegerea participantilor la activitate a dimensiunilor in plan fizic si social ale fenomenului de dependenta, identificarea consecintelor consumului de droguri asupra relatiilor interumane, precum si asimilarea de cunostinte referitoare la gravitatea fenomenului si a riscului comportamental dependent de consum de substante psihoactive si avantajele prevenirii acestora.
Obiectivul general al acestui proiect a fost crearea unui mediu favorabil dezvoltarii in rândul elevilor din cadrul colegiului, a unor comportamente pasnice, printr-un management eficient al conflictelor si implicarea profesorilor si parintilor in construirea unor contexte de invatare sanatoase pentru comportamentul tinerilor.