Cultura

Astazi se sarbatoreste Ziua mondiala a libertatii presei

Astazi se sarbatoreste Ziua mondiala a libertatii presei
Maine, 3 mai, se sarbatoreste Ziua mondiala a libertatii presei
Maine, 3 mai, se sarbatoreste Ziua mondiala a libertatii presei

 In fiecare an, pe data de 3 mai, este marcata in intreaga lume Ziua mondiala a libertatii presei. Tema propusa pentru 2013 este ‘Siguranta de a vorbi: asigurarea libertatii de exprimare in toate formele de mass-media’.

In acest an se sarbatoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertatii presei de catre Adunarea Generala a ONU, in 1993, in urma unei recomandari adoptate in cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferintei Generale a UNESCO in 1991.

ONU a declarat data de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei pentru a aduce in atentia publica importanta si necesitatea respectarii libertatii de exprimare, conform articolului 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: ‘Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat’.

Jurnalista etiopiana Reeyot Alemu, aflata in inchisoare in prezent, este castigatoarea Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013. Reeyot Alemu a fost recomandata de juriul international independent pentru recunoasterea ‘curajului exceptional, rezistenta si angajamentul sau in libertatea de exprimare’.

La 3 mai 1991, in capitala Namibiei, Windhoek, a avut loc un seminar regional, in care jurnalistii africani au dezbatut problema instaurarii unui climat mediatic independent si pluralist. Atunci a fost adoptata ‘Declaratia pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste’, manifest al jurnalistilor potrivit caruia cenzura este considerata o grava incalcare a drepturilor omului si prin care s-a cerut tuturor tarilor sa ofere garantii constitutionale pentru libertatea presei.

Conferinta generala a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezolutie privind ‘Promovarea libertatii presei in lume’, care recunostea ca ‘o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a oricarei societati democratice’.

Incepand cu 1997, Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano, in valoare de 25.000 de dolari, este decernat in fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizatii sau institutii ce se remarca prin contributia esentiala la apararea sau promovarea libertatii presei, oriunde in lume. Premiul poarta numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat in 1987, pentru ca a denuntat activitatile traficantilor de droguri din tara sa.

In anul 2000, in cadrul programului ‘Freedom of Expression – FreeEx Romania’, Agentia de Monitorizare a Presei, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare si Centrul pentru Jurnalism Independent au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si in Romania.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.