Administratie

In principiu, prefectii vor avea aceleasi atributii dupa regionalizare; regiunile vor fi infiintate pana la sfarsitul anului

In principiu, prefectii vor avea aceleasi atributii dupa regionalizare; regiunile vor fi infiintate pana la sfarsitul anului
In principiu, prefectii vor avea aceleasi atributii dupa regionalizare; regiunile vor fi infiintate pana la sfarsitul anului
In principiu, prefectii vor avea aceleasi atributii dupa regionalizare; regiunile vor fi infiintate pana la sfarsitul anului

Ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat astazi ca, dupa regionalizare, prefectii vor avea, in principiu, aceleasi atributii ca si in prezent si a anuntat ca, pana la finalul anului, regiunile sa fie infiintate si sa aiba stabilite structurile de conducere in functie care vor fi alese sau numite.

„Discutam de un mandat partial de trei ani – 2016 – cand structurile de conducere ale regiunilor vor fi alese in aceeasi zi cu cele ale autoritatilor locale. Se va stabili si care va fi rolul prefectilor, vom avea un prefect regional. Finalul anului trebuie sa ne gaseasca cu regiunile infiintate si cu structurile de conducere pe masa. Opinia noastra este ca regiunile trebuie sa aiba structurile de conducere alese in consiliul regional, format din consilierii regionali, numarul acestora va fi propus in urma analizelor, probabil ca vor fi stabilite proceduri de alegere, astfel incat fiecare judet sa fie reprezentat proportional in cadrul consiliului regional si regiunea va fi condusa de un presedinte. Eu, personal, nu agreez proceduri de numirea de guvernator pentru ca ne poate duce cu gandul la guvern regional, ceea ce nu agreez. Si atunci nu vrem sa facem regiuni care sa determine dupa aceea un proces greu de stapanit de federalizare a Romaniei”, a afirmat Dragnea.

Vicepremierul a aratat ca, in cazul in care va fi propusa si acceptata institutia unui prefect regional, acest prefect regional va avea competentele stabilite prin lege, nu foarte diferite de cele ale unui prefect acum.

„Si aici sunt doua variante – un prefect regional si subprefecti in fiecare judet care sa pastreze in continuare mare parte din competentele pe care le au prefectii astazi sau prefect regional si prefect pe fiecare judet. Dar, in principiu, prefectii vor avea competentele pe care le au acum. Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu si va avea competentele stabilite de lege si principala lui atributie este sa urmareasca realizarea programului de guvernare de catre acea comunitate judeteana sau regionala, a subliniat ministrul Dragnea.

Acesta a mai precizat ca sediul prefecturii regionale, daca va fi infiintata, va fi in localitatea unde va fi si sediul administrativ al regiunii, adica unde va fi sediul consiliului regional.

„Includerea sau excluderea unui judet intr-o regiune sau alta poate genera efecte nedorite, din acest motiv vom face aceste analize foarte serioase si nu ne putem juca sa spunem de acum unde este sediul administrativ. Nu respingem niciun fel de propunere, vrem sa fie o dezbatere larga”, a subliniat vicepremierul.

Tot in cadrul dezbaterilor care vor urma pe tema regionalizarii se va stabili daca prefectii vor mai fi numiti sau nu politic.

El a adaugat ca, prin colaborare cu Ambasada Frantei, va urma un proces de pregatire si specializare a functionarilor publici, motivand ca, din pacate, in Romania, nivelul de expertiza si de pregatire specializata si aplicata a functionarilor publici pe categorii nu este la nivelul cerut de cetateni. Totodata, se va discuta si despre rolul prefectilor.

„Trebuie sa raspundem la intrebarea importanta – daca prefectii vor fi pusi pe baza unor asa zise criterii de specializare sau vor fi pusi politic. Pentru ca suntem totusi intr-o situatie destul de ciudata in Romania, toata lumea spune ca prefectii sunt numiti pe criterii de specializare, dar in general ei sunt numiti cu sprijin politic. Si, probabil ca dupa acest proces si analiza cu partenerii din Franta, vom da raspunsul. In primul rand trebuie sa stabilim cum se numesc prefectii, pentru ca sunt tari unde se numesc politic sau prefecti profesionalizati, asa cum este in Franta – functia de prefect este ca si cea de ambasador, odata primita o pastrezi toata viata”, a argumentat vicepremierul, mentionand ca sunt argumente pro si contra pentru fiecare dintre cele doua variante.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a mai precizat ca bugetul unui consiliu la nivel regional va fi construit si alimentat asemanator cu modul in care se formeaza acum bugetul unei primarii si al unui consiliu judetean, iar sursele bugetare vor fi stabilite in perioada urmatoare.

„Vor avea un buget propriu, avand ca principale atributii dezvoltarea regiunii si dezvoltarea pe axele (…) generate de competente. Vom modifica legea finantelor publice locale, acesta va fi un proces extrem de important si finalul acestui proces trebuie sa ne gaseasca cu acest act normativ modificat”, a adaugat Liviu Dragnea.

El a mentionat ca in perioada urmatoare vor fi realizate standardele de cost si se va stabili care va fi pachetul de cheltuieli de functionare pentru autoritatea locala, iar pentru acele autoritati – in special cele din comune – care nu au suficiente resurse pentru a-si indeplini obligatiile de functionare, aceste resurse vor fi completate prin legea bugetului de stat, iar partea de dezvoltare va fi finantata in principal pe baza de proiecte.

„Vrem neaparat sa diminuam foarte mult alocarea sumelor pentru dezvoltare pe criterii politice, pentru ca asta ne-a adus in situatia prezenta in care cel putin la proiectele si programele pe care le coordoneaza ministerul nostru avem peste 3.500 de santiere deschise in Romania, aflate in diverse stadii de executie si, daca continuam in acest fel, nu se va finaliza niciun proiect in Romania”, a argumentat ministrul Dezvoltarii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.