[quote style=”1″]In principiu, acest Hummus fierbinte cu paprika, chimion prajit si usturoi, nu-i chiar pentru cei care sunt mai slabi de inger si nu se serveste chiar cu orice. Este un Hummus mai special, mai “barbatesc”, iute nevoie mare, dar care nu-si lasa o amprenta neplacuta asupra meseanului, sub conditia alaturarii inspirate cu felul principal servit.
Acuma’ la “Romanica” noastra, felul asta de Hummus se potriveste la preparatele noastre traditionale, un pic mai bine decat “nuca-n perete”, numai ca, personal eu sunt adeptul diversificarii in ceea ce priveste meniurile obisnuite romanesti si acest preparat vine, cred eu, sa sublinieze tocmai aceasta abordare.
Hummus-ul fierbinte cu paprika, chimion prajit si usturoi, se alatureaza de minune unei mese bogate cu specific mediteraneean, potentand de minune aromele fresh ale preparatelor mediteraneene consacrate.
Ca orice Hummus simplitatea im preparare este de acum proverbiala, asa ca sa urmarim pe larg lista ingredientelor necesare… [/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 250g naut uscat,
- ½ lingurita de chimion
- 3 linguri zeama de lamaie
- 100g pasta de susan (tahini)
- 4 catei de usturoi, (2 zdrobiti si 2 maruntiti)
- ½ lingurita paprika iute
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 2 lingurite patrunjel maruntit
- lipie calda pentru servit
[/list]
Mod de preparare:
Odata ingredientele verificate, avem fireste grija ca sa punem decuseara nautul la inmuiat. (N-o sa va vina sa credeti cate similitudini are nautul cu fasolea…chiar si in ceea ce priveste “…starea vremii…”). A doua zi il strecuram, il asezam intr-o cratita cu apa si il fierbem la foc mic pentru pana cand se inmoaie.
Pe un alt ochi de aragaz, incingem potrivit o tigaie de teflon si prajim chimionul pana cand incepe sa elibereze aroma caracteristica. Il macinam intr-o pudra fina si il asezam deoparte.
Revenim la naut, il scurgem si pastram apa in care a fiert.
Blendam boabele de naut pana cand se obtine o consistenta grunjoasa. Adaugam 120-150ml din apa in care a fiert nautul, sucul de lamaie, tahini, usturoiul zdrobit si o lingurita de sare. Atentie – pasta nu trebuie sa curga, dar nici nu trebuie sa fie foarte legata.
Daca nu servim imediat, transferam intr-o tigaie mai mica si il reincalzim inainte de servire. Daca il servim imediat il asezam intr-o farfurie adanca, il amestecam cu o lingura de lemn, apoi presaram si chimionul.
Incingem ulei intr-o tigaie la foc mediu. Adaugam usturoiul proaspat taiat, paprika si amestecam pentru a nu lasa sa se arda, apoi adaugam humusul. Presaram inca un pic de boia si patrunjel. Servim imediat cu lipie calda.
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare