[quote style=”1″]O “piece de resistance” in categoria fripturilor, File de porc in crusta de piper, cu sos barbeque, este un preparat deosebit, care imbina in mod uluitor aromele mix-ului de piper, cu spartura de ienibahar, acestea doua fiind parte dintr-un melanj cu sare de mare. Practic crusta de mirodenii, confera file-ului o aroma unica, savoarea intens intepatoare a ienibaharului fiind imbinata cu postgustul mixului de piper. Nu este mai putin adevarat ca, prin rumenirea scurt-intensa a fileului in ulei, urmata de maturarea fripturii la cuptor, aromele difuzeaza foarte bine in profunzimea file-ului, astfel incat obtinem un preparat deosebit de savuros si suculent. Alaturat unei garnituri de cartofi rumeniti sau porumb fiert, poate sta cu cinste la orice masa pretentioasa. Haideti sa urmarim impreuna si ingredientele necesare obtinerii preparatului…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 2 buc muschi de porc, file
- 2 linguri boabe mix de piper (rosu, alb, verde, negru)
- 1 lingurita boabe ienibahar
- 1 lingurita sare de mare
- 2 linguri ulei
- Pentru sos
- 6 linguri ketchup de rosii
- 2 linguri sos chili iute/dulce (potrivit naravului)
- 1 lingura miere
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingura sos de soia light
- 2 catei de usturoi
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180 grade, apoi fasonam (daca este cazul) bucatile de file (atentie, jupuiti membrana de pe muschi). Mix-ul de piper impreuna cu boabele de ienibahar si sarea de mare, le “blendam” scurt, astfel incat granulatia sa ramana relativ grosiera. Intindem uniform mixtura aromata pe o folie de aluminiu si rostogolim bucatile de file peste condimente, astfel incat sa obtinem o acoperire uniforma a carnii, daca este cazul repetam operatiunea, pana cand carnea este invelita intr-o crusta uniforma de condimente.
Intr-o tigaie de fonta (aveti grija ca manerul tigaii sa fie din acelasi material, nu de plastic), neteda pe fund, incingem uleiul la foc iute, apoi rumenim muschiul de jur imprejur, aproximativ 5 minute, astfel incat carnea sa fie pe jumatate gatita. Luam de pe foc tigaia si o introducem in cuptor, spre maturarea fripturii si o lasam circa 12-15 minute.
Daca tot ne-am apucat…, sa pregatim si sosul, nu de alta, da’ o sa ne trebuiasca. Astfel, intr-o craticioara, amestecam ketchup-ul cu sosul chili, mierea, otetul si sosul de soia.
Punem pe foc si pana se incinge, curatam usturoiul, il tocam marunt si-l adaugam si pe el in sos. Dam in clocot si reducem, la foc mediu 2 minute. asezonam din sare si piper. Gasiti aici daca doriti, o alta varianta, mult mai elaborata si savuroasa de Sos barbeque!
Gata, a venit si timpul fripturii, asa ca o scoatem din cuptor si o lasam la odihna macar 5 minute, apoi o taiem in felii groase.
Montam pe platou, alaturi de o garnitura de cartofi prajiti sau un rondel de porumb dulce fiert, augmentat si el, cu unt aromat de ierburi. Asezonam cu sosul barbeque si servim imediat.
Va las placerea sa alegeti voi vinul potrivit.
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare