Evenimente

Fiecare taran din Braila va fi dotat cu o pubela si o statie de compost

Fiecare taran din Braila va fi dotat cu o pubela si o statie de compost
Fiecare taran din Braila va fi dotat cu o pubela si o statie de compost
Fiecare taran din Braila va fi dotat cu o pubela si o statie de compost

 Tehnologia vine cu pasi repezi peste taranii din judetul Braila, care vor fi dotati fiecare in parte, conform normelor Uniunii Europene, cu cate o pubela si o statie de compost, dispozitive de ultima genreatie in care gospodarii trebuie sa-si arunce gunoaiele vegetale de prin curti si terenuri.

Cu ajutorul statiilor individuale de compost, gunoaiele se vor transforma in ingrasaminte numai bune pentru agricultura, iar provocarea europeana numita „Management integrat al deseurilor”, proiect derulat prin POS Mediu Regiunea Sud-Est, isi va dovedi eficienta.

Cu aceste dotari se rezolva doua probleme: una de ecologie, prin faptul ca gunoaiele nu mai ajung sa polueze panza freatica, iar alta de bani, pentru ca se reduce la jumatate cantitatea de deseuri transportata la gropile de gunoi.

Toata aceasta investitie face parte din proiectul de management al deseurilor, derulat de Consiliul Judetean Braila, in valoare de 27 milioane de euro, din care doar 2,7 milioane de euro vin de la CJ, restul fiind alocati de Uniunea Europeana.

Fiecare gospodar va beneficia de o pubela si de o statie de compost pana in 600 kg, in care va depozita gunoiul, il va face compost si il va duce ca ingrasamant organic pe campuri sau il va vinde, pentru ca acesta este viitorul. Din 27 milioane de euro cat este tot proiectul, noi punem doar 2,7 milioane de euro, iar diferenta o da UE. Acesta este castigul pentru noi. Eu nu am fost de acord cu acest proiect, pentru ca procentul de 10% pe care trebuie sa il punem noi mi s-a parut foarte mare. In loc sa fie 3- 5%, la Braila a fost 10% si mi s-a parut mare. Dar, pana la urma, intre a primi un grant si a nu-l primi, eu cred ca trebuie sa-l primim”, a declarat presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Proiectul include colectarea selectiv? a deseurilor, achizitionarea de autovehicule pentru colectarea deseurilor, realizarea unei statii de transfer la Insuratei si a doua statii de sortare la Vadeni si Ianca si a unei statii de tratare mecano-biologic? de 26.000 tone/an la Vadeni.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.