
La începutul acestei săptămâni 18 şcoli din județul Brăila au fost dotate cu truse speciale de şah, în cadrul unui program în care au fost incluse 500 de unități școlare din țară. În minicipiul Brăila au fost dotate nouă şcoli: „Sf. Andrei”, „George Coşbuc”, „Mihai Eminescu”, „Al. I. Cuza”, „Dimitrie Cantemir”, „Fănuş Neagu”, Colegiul „Ana Aslan”, „I. L. Caragiale” şi Liceul „D. P. Perpessicius”, celelalte nouă fiind din mediul rural. Se vor bucura de această donaţie elevii din localităţile: Chișcani, Tichileşti, Râmnicelu, Şuţeşti, Cazasu, Victoria, Bărăganu, Tufeşti, și Liceul Teahnologic „Matei Basarab” din Măxineni.
Selecţia şcolilor s-a făcut pe baza unor criterii: existenţa unor cluburi de şah, dorinţa elevilor de a practica şahul în şcoli, existenţa profesorilor care pot preda şahul ca disciplină sportivă, participarea la concursuri naţionale/internaţionale ale elevilor/unităţilor de învăţământ.
Fiecare trusă specială, donată de Federaţia Română de Şah cuprinde: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale, câte unul pentru fiecare an de studiu, programa primilor doi ani de studiu. Donaţia reprezintă unul dintre angajamentele FRŞ faţă de cele 500 de unităţi şcolare, ca urmare a protocolului semnat, în primăvara acestui an, între MEN şi FRŞ, în vederea implementării programului naţional „Educaţie prin Şah în Învăţământul Preuniversitar”.
Protocolul vizează implementarea disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”, formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală. Ministerul va asigura, prin Casele Corpului Didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională, iar F.R. Şah va asigura formatorii necesari. O Comisie Mixtă de Monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă alţi doi.
Șahul a devenit disciplină sportivă alternativă care poate fi predată în cadrul orelor de educaţie fizică prevăzute în trunchiul comun, încădin anul 2009, iar în lista disciplinelor opţionale, la aria curriculară „Educaţie fizică şi sport” a intrat din 2001.