Actualitate

Economia e in scadere, Ponta zice ca duduie

Economia e in scadere, Ponta zice ca duduie
Economia e in scadere, Ponta zice ca economia duduie
Economia e in scadere, Ponta zice ca economia duduie

Scăderea PIB-ului cu 1% în trimestrul al II-lea al anului 2014, față de primele trei luni ale aceluiași an, reprezintă cea mai abruptă cădere a PIB-ului din toate cele 28 de țări membre UE, a anunțat joi Biroul european de statistică Eurostat.
În comparație, toți vecinii României din UE au înregistrat creșteri economice în trimestrul II, comparativ cu primele trei luni: Ungaria cu +0,8%, iar Bulgaria a avut +0,5%. Și alte state UE foste comuniste au înregistrat creșteri economice: Polonia (+0,6%), Letonia (+1%), Lituania (+0,7%), Estonia (+0,5%), Slovacia (+0,6%). Spania a înregistrat o creștere de 0,6 în trimestrul doi față de primul trimestrul din anul 2014, iar Italia și Germania a avut o scădere de 0,2% pentru trimestrul doi față de primele 3 luni ale anului.
Per ansamblu, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică de 0,2% în trimestrul al doilea al anului 2014, față de trimestrul precedent.

Premierul Victor Ponta susţine pe contul său de Facebook că „România continuă creșterea economică”, după ce Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date potrivit cărora PIB a scăzut cu 1% în trimestrul II față de trimestrul I, iar creşterea anuală a coborât de la 3,9% la 1,2%.
Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică! Cu +2,6 față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar merge tot înainte”, scrie Victor Ponta.
În mintea bolnavă a premierului României, care se vrea ales președinte în noiembrie 2014, vinovat că economia nu zboară cu peste 130Km/h este regimul Băsescu, când de fapt de vină este ”regimul alimentar” impus de guvernul condus de el de peste 830 de zile.
Avem mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creșterii, mai ales că în regiune sunt și semne proaste. Mai avem spațiu de creștere pentru toamna aceasta și de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci și am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocați de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante”, încheie premierul.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •