Politica

Deputatul brailean Dorin Petrea considera ca Romania si-a castigat dreptul de a intra in zona Schengen

Deputatul brailean Dorin Petrea considera ca Romania si-a castigat dreptul de a intra in zona Schengen
Deputatul brailean Dorin Petrea considera ca Romania si-a castigat dreptul de a intra in zona Schengen
Deputatul brailean Dorin Petrea considera ca Romania si-a castigat dreptul de a intra in zona Schengen

Deputatul Dorin Petrea a declarat astăzi că România a demonstrat profesionalism în maniera în care asigură securitatea și integritatea granițelor de est ale Uniunii Europene și că în acest context trebuie reluată discuția privind intrarea în Schengen.

„Datele oficiale ale Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex) arată că breșele de securitate pe frontierele de sud ale UE au atins cota de 99,9%. Știm cu toții problemele create de valurile de refugiați care s-au îndreptat spre Grecia, Italia sau Ungaria, însă prea puțini se uită la cei peste 2070 km de frontieră a României, a doua ca mărime în Uniunea Europeană, care se dovedește a fi una dintre cele mai sigure și bine securizate ale UE. România și-a câștigat dreptul de a fi în zona Schengen, aceasta este cartea de pus acum pe masa negocierilor cu decidenții europeni”, a declarat Dorin Silviu Petrea.

Deputatul brăilean a precizat că potrivit tratatelor europene, România ar fi trebuit să adere la Schengen încă din anul 2011, iar argumentele care au stat la baza amânărilor repetate nu au o bază întemeiată.

„Rapoartele MCV au venit de fiecare dată cu noi recomandări, dar și noi condiții sau cerințe de respectat pentru intrarea în Schengen. Ne-am îndeplinit obligațiile și menținem standardele în ceea ce privește securitatea granițelor de est ale Uniunii Europene. Tocmai din acest motiv cred că este momentul ca România să intre în zona Schengen până la sfârșitul anului 2015. În spiritul Tratatului de la Maastricht, cerem reprezentanților UE să analizeze solicitarea României”, a completat Dorin Petrea.

Tot cu această ocazie, parlamentarul a vorbit despre condițiile de acceptare a imigranților și a explicat faptul că o cotă impusă de peste 6300 de persoane nu este fezabilă pentru România, întrucât nu reprezintă capacitatea reală pe care o poate gestiona statul român cu respectarea normelor internaționale pentru centrele de azil.

„Cota voluntară a României este de 1785 de persoane, cifră calculată în funcție de posibilitatea reală de acordare a azilului în condiții de maximă securitate și cu respectarea normelor impuse de legislația internațională în acest domeniu. Sunt pe deplin convins că trebuie să arătăm solidaritate, dar trebuie să acționăm cu responsabilitate, pentru că nu este în câștigul nimănui să supraevaluăm acum, pentru ca ulterior să eșuăm în gestionarea nevoilor celor veniți din lumea arabă”, a comentat Dorin Petrea.   

Criza imigranților a apărut ca urmare a conflictelor armate din lumea arabă și a situației economice generate de instabilitatea politică din aceste zone. Fenomenul migrației a afectat stabilitatea și echilibrul UE în ciuda planului de reacție publicat încă din luna iunie a anului 2014.

„Trebuie să recunoaștem faptul că planul a nu fost implementat nici până în ziua de astăzi, iar fenomenul a căpătat proporții neașteptate, motiv pentru care fiecare țară afectată a fost nevoită să acționeze solitar, în lipsa unei viziuni unitare europene. România are 6 centre de azi, la Galați, Timișoara, Rădăuți, Șomcuta Mare, Giurgiu și București. Acestea dispun de grupuri sanitare, spații destinate preparării hranei, mașini de spălat haine și centre medicale. Dar toate aceste resurse sunt limitate și trebuie să acționăm în consecință”  a mai spus deputatul brăilean.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •