Silviu Mares 27 decembrie 2012
Corul Armonia din Braila, primul cor barbatesc din tara, a aniversat 141 de ani de la prima reprezentatie
Corul Armonia din Braila, primul cor barbatesc din tara, a aniversat 141 de ani de la prima reprezentatie
Corul Armonia din Braila, primul cor barbatesc din tara, a aniversat 141 de ani de la prima reprezentatie

Corul Armonia, primul cor barbatesc din tara, a sarbatorit 141 de ani de la prima reprezentatie, printr-un concert extraordinar de colinde.

Armonia are in repertoriu piese folclorice, patriotice, arii din opere si operete si muzica sacra, ultimul premiu obtinut a fost in 1995, la Orastie, cand a reusit sa obtina locul intai pentru muzica sacra.

Corul Armonia a fost infiintat in 1871, iar in cei 141 de ani de activitate a reusit sa-si imbogateasca repertoriul de la prelucrari folclorice si pana la interpretarea de coruri celebre din opere.

Membrii corului au sustinut concerte pe scena Ateneului Roman, cu filarmonicile din Ploiesti, Galati si Bucuresti, iar din 2001 si pana in prezent participa la numeroase festivaluri de muzica sacra.

Actul de nastere al Corului este datat 24 septembrie 1871, cand primarul Constantin Petrescu a semnat documentul prin care se infiinta corul comunei. Conducerea formatiei, care avea la momentul respectiv 24 de membri, a fost incredintata institutorului Constantin Barcanescu. Primul spectacol l-au sustinut pe 19 decembrie 1871.

Corul are o activitate intensa pana in 1874, dupa care, din cauza razboiului, aparitiile sunt rare. Din documentele Primariei din 1885, mentionate de dr. Nicu Teodorescu in cartea „Armonia – 100”, reiese ca, anual, corul era sustinut cu 4.200 de lei, in schimb avand obligatia sa cante trei zile pe saptamana, iarna si vara, cateva ore pe zi, in Gradina mare sau in Piata Sfintii Arhangheli.

In 1918 corul e in pericol de a fi desfiintat. Mai avea dor 10 membri, iar suma pentru intretinerea sa era impartita unor corulete bisericesti. Abia in 1923 fortele se regrupeaza pe langa noul dirijor Vintila Voiculescu si incepe una dintre cele mai prolifice perioade ale institutiei. In noiembrie 1929, Armonia sustine un concert la Ateneul Roman. Avea 71 de membri si este prima afirmare la nivel national, dupa care urmeaza multe altele. Din 1935 urmeaza o alta perioada de stagnare.

Corul se relanseaza la nivel national in 1961, cu ocazia celui de-al VI-a concurs national de la Bacau, unde obtine locul I. In 1968 Armonia canta din nou pe scena Ateneului Roman, iar la aniversarea a 100 de ani este invitat sa evolueze in spectacolul de gala dat la televiziune in cinstea zilei de 23 august, alaturi de voci celebre precum Nicolae Herlea sau Ludovic Spiess. Au urmat zeci de ani de viata frumoasa si fructuoasa pentru cor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.