
[quote style=”1″]Un aperitiv mai cuconos, mai de zile festive, Ciupercile cu maioneza sunt foarte raspandite pe la noi, insa nu stiu de ce, oare din comoditate sau nestiinta, reteta acestui aperitiv este de multe ori nedreptatita prin folosirea de ciuperci din conserva amestecate cu maioneza de borcan. Gustand in multe dati astfel de “facaturi” prezentate cu ifose de “madmazela” …dupa o lunga si matura chibzuinta, am ajuns la concluzia, logica dealtfel, ca…ce-si face omu’ cu mana lui, …Ciuperci cu maioneza se cheama, in cazul nostru, asta pentru ca ce-si fac altii cu mana lor, prin alte locuri, e treaba lor! Fireste si in cazul de fata, al Ciupercilor cu maioneza, “cate bordeie atatea obiceie”, variatiuni pe aceasta tema gasim cu nemiluita, ba ca trebuie un bol alb pentru maioneza, ba ca se amesteca numai miercurea, dupa ce apune soarele…si altele, dar astazi povestim despre reteta “a la carte”, reteta pe care va invit sa o preparati ori de cate ori aveti ocazia…Hai sa vedem ce ne trebuie de-un bol de ciuperci…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1/2 kg ciuperci proaspete, de preferat de padure
- 1 galbenus de ou
- 1 lingurita de mustar
- 200 ml ulei
- zeama de lamaie,
- Usturoi daca dorim si mai ales cat dorim
- sare,
- piper
[/list]
Mod de preparare:
Cu ce incepem…? Cu inceputul, asa, ca la oameni gospodari, curatam si spalam ciupercile si le taiem, aici intervine inspiratia personala, sau mai colocvial spus “cum ne taie capul”, experienta zice insa ca este mai potrivit sa le feliem marunt.
Calim tocatura de ciuperci binisor, asezonand din sare, pana se reduce sucul de ciuperca. La lasam la racorit.
Cat ciupercile-s ocupate cu racoritul propriu, ne luam de maioneza din galbenus, mustar, ulei si zeama de mamaie vezi Metode de baza – Sosuri pentru salate.
Daca ne hotaram sa folosim si usturoi, fie il calim odata cu ciupercile, fie il zdrobim si amestecam in maioneza.
Ei bine, dupa ce avem ambele “semifabricate”, respectiv ciupercile calite si maioneza, “pandim” un moment prielnic si le-amestecam! Lasam cel putin o ora la frigider sa se patrunda de arome.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare