Administratie Economie

CFR Marfa va disponibiliza 2.500 de angajati

CFR Marfa va disponibiliza 2.500 de angajati
CFR Marfa va disponibiliza 2.500 de angajati
CFR Marfa va disponibiliza 2.500 de angajati

 

2.500 de salariaţi ai CFR Marfă, reprezentând aproape 30% din numărul actual de angajaţi, vor rămâne fără locuri de muncă. Guvernul a autorizat plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la compania CFR Marfă. Distribuirea banilor a fost aprobată în şedinţa de ieri a Executivului, prin hotărâre.

Ministerul Transporturilor a calculat, pentru cei 2.500 angajaţi care vor fi disponibilizaţi, un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei.

În proiectul elaborat de minister se arată, potrivit Mediafax:

Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la CFR Marfă, urmare aplicării planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societăţi. Concedierea salariaţilor CFR Marfă se va face începând cu luna iulie 2014 şi este necesară alocarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei totale de 67,6 milioane lei, din care în anul 2014 suma de 16,9 milioane lei.

În cursul zilei de ieri, CFR Marfă a anunţat că în urma începerii programului de restructurare şi reorganizare, 2.500 de angajaţi, consideraţi personal excedentar, vor fi disponibilizaţi. Angajaţii care urmează să fie concediaţi vor primi între 12 şi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, în valoare maximă de 1.625 de lei pe lună. Oficialii companiei au declarat că banii vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel: 13,4 mil. lei pentru anul 2014, 32,3 mil. lei pentru anul 2015 şi 18,8 mil. lei pentru 2016”.

În conformitate cu acordul încheiat între CFR Marfă şi organizaţiile sindicale, salariaţii disponibilizaţi în urma procesului de restructurare vor beneficia, totodată, şi de 6 salarii brute echivalente cu 900 lei. Aceste salarii vor fi acordate indiferent dacă persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu în perioada următoare. „În cazul în care  salariaţii disponibilizaţi se vor angaja în perioada acordării salariilor compensatorii, aceştia vor pierde ajutorul de şomaj in valoare de 547 lei pe lună”.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •