• Contact
joi, 12, iunie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Administratie

Cat vor plati proprietarii de restaurant impozit forfetar?

16/09/2013
in Administratie
Timp de citire:5 mins read
A A
0
De astăzi se închid sălile de spectacol și restaurantele în spații închise

De astăzi se închid sălile de spectacol și restaurantele în spații închise

0
Distribuiri
2
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp
Cat vor plati proprietarii de restaurant impozit forfetar
Cat vor plati proprietarii de restaurant impozit forfetar

Impozitul datorat de restaurantele, barurile si cafenelele din toata tara va fi calculat in baza unei noi formule stabilite de Ministerul Finantelor, potrivit proiectului Legii impozitului forfetar, media anuala fiind de circa 8000 de lei/an. Un restaurant de cartier din Bucuresti va plati circa 14.500 de lei/an impozit forfetar, potrivit aceluiasi document. Statul spera sa colecteze de pe urma forfetarului circa 11,3 milioane de lei in 2014, an de la inceputul caruia se va aplica noul impozit. Majoritatea cafenelelor, barurilor si restaurantelor lucreaza in prezent la negru, iar proprietarii spun ca nu exclud ca anumite tarife sa creasca. Noul impozit se va aplica  firmelor din sectorul intretinerii si repararii autovehiculelor, turistic, restaurante si alimentatie publica.
Proprietarii de baruri spun insa ca s-ar putea ca socoteala de acasa a Finantelor sa nu se potriveasca cu cea din piata reala.
Se instituie un nou sistem de impozitare pentru persoanele juridice romane din sectorul intretinerii si repararii autovehiculelor, turistic, restaurante si alimentatie publica ale carui elemente principale sunt contribuabili:

  • persoane juridice romane care desfasoara activitati principale indomeniile serviciilor de cazare si alimentatie publica: hoteluri, pensiuni,restaurante, baruri – cafenele – coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 si 5630 si in domeniul intretinerea si repararea autovehiculelor (cod CAEN: 4520);
  • au realizat o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate;
  • ponderea veniturilor obtinute in anul precedent din desfasurarea activitatilor cu codurile CAEN vizate in total venituri, este de peste 70%;
  • au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250; nu se afla in dizolvare, potrivit legii.

Impozitul forfetar anual este calculat pe baza formulelor stabilite distinct pentru fiecare domeniu in parte, astfel:

ArticoleSimilare

Siguranța pietonilor în vizorul polițiștilor brăileni

Sprijinirea companiilor prin intermediul infrastructurilor suport de afaceri – parcuri industriale – ajutor de stat + ajutor de minimis

Bootcamp STS 2025 – o nouă generație de viitori experți IT&C pregătită de specialiștii STS

  • Impozitul forfetar corespunzator codului CAEN 4520 „intretinerea si repararea autovehiculelor”, se calculeaza astfel:

Impozit forfetar anual/unitate = 12*(s*A+z*A+t*A+m*A+v*A), unde:
12 – numarul de luni
s – coeficient activitati de spalatorie auto
z – coeficient activitati de vopsitorie
t – coeficient activitati de tinichigerie
m – coeficient activitati de mecanica si ITP
v – coeficient activitati de vulcanizare
A – suprafata in care se desfasoara activitatea (m2)
Unitate = locatie de desfasurare a activitatilor

  •  Impozitul forfetar corespunzator codurilor CAEN 5610 „Restaurante” , 5621 „Activitati de alimentatie(catering) pentru evenimente” 5629 „Alte servicii de alimentatie”, se calculeaza astfel:

Impozit forfetar anual/unitate= k*(x +y*q)*z, unde:
k – 1400, valoarea impozitului standard (lei)
x – variabila in functie de rangul localitatii
y – variabila in functie de suprafata utila a locatiei
z – coeficient de sezonalitate
q – 0,8 coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic;

  • Impozitul forfetar corespunzator codului CAEN 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”, se calculeaza astfel:

Impozit forfetar anual = k*(x + y*q)*z, unde:
k – 900, valoarea impozitului standard (lei)
x – variabila in functie de rangul localitatii
y – variabila in functie de suprafata utila a locatiei
q – 0,9 coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic
z – coeficient de sezonalitate

  • Impozitul forfetar corespunzator codurilor 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 –„ Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, se calculeaza astfel :

Impozit forfetar anual/unitate = k*y, unde: k – valoarea impozitului standard (lei) si y – numarul de locuri cazare pe unitate. Pentru contribuabilii care desfasoara mai multe din activitatile vizate de impozitul forfetar, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determinarea impozitului datorat se realizeaza prin insumarea impozitului determinat conform formulelor corespunzatoare fiecarei activitati desfasurate. Impozitul este anual, declararea si plata impozitului se efectueaza trimestrial, in suma egala cu o patrime din impozitul forfetar anual, stabilit conform formulelor. Pentru stabilirea coeficientilor aferenti activitatilor din codul CAEN 4520 “intretinerea si repararea autovehiculelor” s-au efectuat analize asupra unui numar de 10.075 contribuabili. Din datele A.N.A.F numai 2.867 contribuabili au fost platitori efectivi de impozit pe profit in anul 2011. Cei 2.867 de contribuabili au contribuit la bugetul de stat cu impozit pe profit in suma de aproximativ 32.686.751 lei. Rezulta un impozit mediu pentru contribuabilul care activeaza in cadrul acestui domeniu de activitate si plateste impozit de aproximativ 11.401 lei. Raportând impozitul colectat la totalul contribuabililor care desfasoara activitatea in acest domeniu a rezultat un impozit mediu pe total contribuabili de aproximativ 3.250 lei.
Pentru determinarea coeficientilor necesari calculului impozitului forfetar pentru contribuabilii care desfasoara activitati conform codului CAEN 4520, s-au luat in calcul mai multe particularitati. Aceste particularitati provin din faptul ca atât service-urile auto, vulcanizarile, cat si spalatoriile auto sunt guvernate de acelasi cod CAEN, iar in cadrul unei societati comerciale se pot desfasura activitati de spalatorie auto, vulcanizare, vopsitorie, tinichigerie auto, mecanica auto/ITP cât si vulcanizare auto, atât individual sau cumulate intre ele.
Pentru a elimina particularitatile si pentru a crea o varianta de calcul de impozitare transparenta si echitabila, s-au luat in calcul mai multi coeficienti relevanti, care sa elimine posibilitatile de interpretare pentru fiecare caz particular in parte, dupa cum urmeaza:
– suprafata utila in m² pentru fiecare locatie in parte;
– activitatile desfasurate in cadrul unitatilor (spalatorie, vulcanizare, service mecanica si ITP, tinichigerie/vopsitorie);
– perioada de calcul la care se aplica impozitul forfetar,care este anul calendaristic.
Pentru determinarea valorii impozitului standard in domeniul turism, restaurante, alte activitati de cazare, s-au luat in calcul urmatorii indicatori relevanti:
– capacitatea de a produce venit (numar de locuri de cazare, suprafata utila a locatiei);
– zona si amplasamentul (vadul comercial);
– sezonalitatea activitatii;
– categoria hotelurilor/pensiunilor (numar stele/flori).
Un alt rezultat al analizei efectuate arata ca exista companii care declara pierderi considerabile timp de mai multi ani la rând, desi cifra de afaceri obtinuta, este cu mult peste media sectorului.
Fundamentare calcul impozit restaurante, catering, alte activitati de alimentatie cod CAEN 5610, 5621, 5629 in urma studiilor efectuate pentru anul 2012, valoarea impozitului pe profit declarat de contribuabilii care desfasoara activitatea principala conform acestor coduri CAEN si in concordanta cu datele fiscale de la A.N.A.F, a fost de aproximativ 35.824.412 lei, platita de un numar de 11.444 contribuabili. Pe baza rationamentului anterior, rezulta un impozit standard (k) de aproximativ 1.400 lei/ per an/ unitate, valoare care a fost determinata prin raportarea valorii impozitului declarat la numarul unitatilor de impozitare, cu ajustarile necesare.

Exemple de calcul:

De exemplu, totalul de impozitare pentru restaurantele de 100 mp din zona centrala a municipiul Braila, se calculeaza, astfel:
Impozit forfetar anual/unitate = k*(x + y*q)*z, unde:
k – 1400, valoarea impozitului standard (lei)
x – 11, variabila in functie de rangul localitatii
y – 10, variabila in functie de suprafata utila a locatiei
q – 0,8 , coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic
z – 0,4 , coeficient de sezonalitate
unitate = locatie de desfasurare a activitatilor
Impozit forfetar anual/unitate=1400*(11+10*0,8)*0,4=10.640 lei. In schimb, pentru un restaurant de peste 300 mm, din zona centrala a Brailei, impozitul forfetar incepand cu anul 2014 va fi de 17.360 lei/an.

De exemplu, impozitul datorat de barurile si cafenelele de 70 mp din zona A a municipiului Braila, se calculeaza, conform formulei, astfel:  Impozit forfetar anual/unitate = k*(x + y *q)* z, unde:
k – 900 , valoarea impozitului standard (lei)
x -10 , variabila in functie de rangul localitatii
y – 6, variabila in functie de suprafata utila a locatiei
q – 0,9 , coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic
z – 0,4 , coeficient de sezonalitate
unitate = locatie de desfasurare a activitatilor, rezultand un Impozit forfetar anual/unitate =900*(10+6*0,9)*0,4=5.544 lei.

Etichete: 2014baruri si cafenelebrailaCat vor plati proprietarii de restaurant impozit forfetarcoduri CAENimpozitul forfetar de la 1 ianuariepro brailaprobrailaproiect de legerestauranteserviceurispalatorii autostiristiri brailastiri din brailastiri economicestiri onlineunitati hoteliere
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Siguranța pietonilor în vizorul polițiștilor brăileni 12/06/2025
  • Sprijinirea companiilor prin intermediul infrastructurilor suport de afaceri – parcuri industriale – ajutor de stat + ajutor de minimis 12/06/2025
  • Percheziții într-o cauză de fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic 12/06/2025
  • Bootcamp STS 2025 – o nouă generație de viitori experți IT&C pregătită de specialiștii STS 12/06/2025
  • Percheziții în Brăila, București și Tulcea 12/06/2025
  • Ediția din iunie a Dințișorilor Veseli. Copiii de la Grădinița Colegiului Național Ana Aslan au învățat prin distracție cum să-și îngrijească dinții 11/06/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version