• Contact
joi, 11, septembrie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Stil de viata

Bors de peste. Ca la Braila

14/06/2014
in Stil de viata
Timp de citire:4 mins read
A A
0
Bors de peste. Ca la Braila
0
Distribuiri
8
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp

Bors-de-peste-620x-610x300

Dragilor, iacă a venit timpul să trecem și la o etapă ceva mai rustică, în ceea ce privește săvârșirea unui borș pescăresc autentic, așa că astăzi vom face o „vorbire” despre un minunat borş de peşte, tocmit la „cazan” de 30 de ocale, cu pirostrii, la foc de salcie și atmosferă veselă.

ArticoleSimilare

Înfrângere pentru Dunărea Brăila în deplasarea de la CSM București

Ziua Pompierilor din România sărbătorită la ISU Dunărea Brăila

Sportivii Urban Warrior Gym – pregătire intensă și participare la stagiul internațional Senshi din Bulgaria

Până la urmă, ocazional, este neapărat necesar să facem și câte o „aroganță” din când în când, pentru că în asta constă bucuria vieții, nu luăm cu noi nici mașini, nici „căși”, nici parale, nici altfel de acareturi, dar rămânem mereu cu amintirile frumoase.

Ei bine, un astfel de borş de peşte, tocmit la apă, pe minunatul mal al Dunării, musai cu apă de „gârlă”, decantată și fiartă cuviincios, bate de departe orice alcătuire similară făcută în intimitatea „cuhniei” personale. Şi nu este chiar un lucru inexplicabil, întrucât la rezultatul final concură, cumulat, mai mulți factori: atmosfera, peștele proaspăt, caracterul rustic al „manoperei” și, nu în ultimul rând,… cazanul!

 

Bors-de-peste1

Spuneam de 30 ocale, așa că tot să pui în el, mai dragă, vorba unui clasic în viață, specialist în ape, sinergia faptelor și meandrele concretului.

Deși ‘ăst Bors de peşte nu diferă fundamental, din punct de vedere al ingredientelor necesare, de alte zemuri surori întru pește, modul de pregătire și atmosfera determină unicitatea perenă a unei astfel de alcătuiri.

Mulți se laudă că fac borșuri pescăreşti mai mult sau mai puțin de poveste şi fiecare are poate un mod specific de pregătire, dar cel mai important lucru, în opinia mea, este ca săvârșirea lui să se facă cu dragoste.

Dragoste de tradiție, dragoste de țară și natură, respect pentru comeseni, respect pentru ingredientele folosite și pentru natura înconjurătoare.

Dragilor, părăsind aceste consideraţii folclorico-filosofice-gastronomice, putem certifica cu strășnicie că borşul de peşte la cazan este unul dintre cele mai bune preparate din „specia” lui, nu se compară cu nimic altceva, așa că vă invit respectuos să luăm aminte, în cele ce urmează, la metoda de săvârșire a lui, chiar dacă nu toți deținem „logistica” necesară (pentru că, dacă n-ai „utilajul” necesar, nu iasă…). Măcar să cunoaștem îndeaproape pașii necesari, pentru că nu se știe niciodată, așa cum pohta vine mâncând, mâine-poimâine vă cumpărați și cazan, și ”chirostrii”, și dați şi fuga la baltă după pește…

Hai să vedem pentru început ingredientele necesare…

Ingrediente:

  • 1 crap proaspăt de vreo 4 ocale
  • 1 somn proaspăt de vreo 2 ocale
  • ½ kg morcov
  • ½ kg telină
  • ½ kg ceapă
  • ½ kg ardei gras
  • 1 kg roșii zemoase
  • 1 kg cartofi
  • 3 litri borș de putină
  • Sare
  • Piper
  • 2 legături leuștean verde
  • Lemn uscat de salcie (nu se pune în borș, dragilor!)

 

Bors-de-peste2

 

Săvârșirea nu-i chiar floare la ureche, dar nici extraordinar de grea, așa că procedăm astfel…

Faza 1. Alegem locul, facem focul, montăm cazanul și adăugăm 10 litri apă de „gârlă” decantată. Lăsăm la fiert molcom vreo 30 minute.

Faza 2. Cât se „sterilizează” apa, procedăm firește la curățarea și porționarea peștelui, nu mai reluam procedeul pentru că îl găsim tratat „in extenso” la Curatarea pestelui-Tehnica de baza şi Taierea pestelui-Tehnica de baza, păstrând bucățile cărnoase, pentru un grătar de pește, de care vom povesti cu altă ocazie.

Odată curățat și porționat, îl sărăm cuviincios și apoi îl lăsăm la vremelnică odihnă.

Faza 3. Spălam, curățăm și tăiem legumele. Mai mare, mai mic, în funcție de preferințele fiecăruia.

Dragilor, practica arată că manopera asta face o grozavă sete, așa că o putem stinge cu cevașilea Aligote de Măcin, așa… ca să nu stăm cu gura uscată.

Și mai „vârâm” un lemn pe foc… și trecem la …

Faza 4. Punem la fiert legumele tocate, cu sare suficientă, acoperim cazanul cu capacul și lasăm la fiert măcar 30 minute, până ce-s moi cartofii și morcovul.

Gustăm din fiertură, apoi adăugăm borșul și lăsăm 5 minute să clocotească.

Faza 5. Cea mai importantă. Adăugăm în fiertură bucățile de pește, pecetluim cu capac cazanul și lăsăm să „undească” 15-20 minute, până ce peștele se ridică la suprafață. Gustăm borșul, dregem din sare (dacă mai este cazul) și piper, apoi presărăm leușteanul tocat mare, deasupra.

Dragilor, suntem deja la final!

Apoteotic, e adevărat, așa că „omorâm” flacăra de sub cazan și lăsăm 15 minute să se pătrundă de arome.

Cum spuneam, un Aligote de Măcin este sprijin de nădejde setei noastre.

Punem de mămăligă, rostuim ardei iute din cel pişcăcios nevoie mare, scoatem bucățile de pește pe platou (ca la artel) și turnăm din zamă în blide de lut.

Dragilor, s-aveți poftă și, dacă nu v-o place, să-mi ziceți!

Etichete: aurelian sabinus ilinoiubors de pestebrailapro brailaprobrailastiri brailawww.maitre.roziare braila
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Înfrângere pentru Dunărea Brăila în deplasarea de la CSM București 10/09/2025
  • Ziua Pompierilor din România sărbătorită la ISU Dunărea Brăila 10/09/2025
  • Sportivii Urban Warrior Gym – pregătire intensă și participare la stagiul internațional Senshi din Bulgaria 10/09/2025
  • Altercație între un elev și un profesor în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Galaţi 10/09/2025
  • Campanie județeană de prevenire a violenței domestice 10/09/2025
  • Protest al sindicaliștilor brăileni în fața Prefecturii 10/09/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version