Intr-o traducere clar neexacta si oarecum apartinatoare laturii istoriei orale, Baba Ghanuj ar insemna “rasfatatul tata batran” si legenda spune ca o tanara araboaica a savarasit o mancare de vinete, ca un piure, pentru varstnicul si neputinciosul ei parinte. Inevitabil, legenda s-a raspandit in tot Orientul, a placut si in acest moment exista o multime de variatiuni pe aceeasi tema.
Tehnic vorbind, Baba Ghanuj, se traduce in limba araba “tatal pistil” si provine din asocierea cuvintelor (“baba” inseamna tata si “ghanuj” provine de la “Ghan”, piatra de presare …a branzei sau a cerealelor). Preparatul consta intr-un piure de vinete coapte, amestecat cu un mix de condimente, servit traditional cu “pita” sau alaturat, ca si garnitura, unui fel principal. Cat priveste mix-ul de condimente, acesta prezinta mari variatiuni de la o zona la alta (de la menta la…patrunjel), regasindu-se insa in el, ca linie principala, usturoiul, chimenul precum si pasta Tahini.
Ei bine, dupa toata aceasta prezentare, lejer exhaustiva, sa urmarim si noi cu modestie, o varianta de Baba Ghanuj, neavand pretentia ca este varianta originala, ci o abordare lejera a liniei principale a preparatului. Si cum altfel putem incepe, daca nu prin a face cunostinta cu ingredientele principale…
Ingrediente:
- 2 vinete
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura de pasta de susan (tahini)
- 100 de grame de iaurt gras
- sare
- zeama de la 1 lamaie
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de chimen
Mod de preparare:
In mod inevitabil, la inceput coacem si curatam vinetele asa cum am mai facut vorbire la Salata de vinete, asa ca, odata ce avem produsul finit (recte, …vinetele), le tocam bine, temeinic, pana la obtinerea unei paste.
Curatam si pisam usturoiul, pe care il adaugam vinetelor si pastei de susan.
Omogenizam bine compozitia, apoi adaugam iaurtul.
Asezonam din sare si zeama de lamaie.
Practic, preparatul este gata, paradoxal dureaza mai mult coacerea si curatarea vinetelor si nu pregatirea propriu-zisa.
Vinetele au o culoare deschisa, un gust si o textura uimitoare. Servim preparatul racit bine, presarat cu ulei si seminte de chimen, prilej de reflectie la extraordinara arta culinara orientala.
Nu-mi ramane decat sa va doresc pofta buna!
Sursa: Retete Culinare