Reduse la baza, dezbracate de toate elementele moderne, gasim aici acele gogosi pufoase, cunoscute de toti din copilarie, deliciul acelor zile ale inocentei. Insa acum, aflandu-ne in post, m-am gandit ca nu ar strica sa mai imbunatatim cumva reteta de baza, sa mai adaugam un element care sa insenineze lungile zile “legumicole”, sa ne mai indulcim putin si asta este ce-a iesit. Cum aveam ceva visine congelate la indemana, alegerea a venit firesc, reductie de visine si pentru un plus de savoare…un strop de brandy. Sunt aproape convins ca nu ma credeti ca au fost delicioase, asa ca haideti sa le pregatim impreuna:
Ingrediente:
3 cesti de apa
1 ceasca zahar
Drojdie proaspata cam cat o nuca
250 ml ulei
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 lingurita sare
1 plic zahar vanilat
600 g faina alba
150 g visine congelate
150 g zahar
50 ml brandy
Mod de preparare:
Incalzim apa intr-un ibric si dizolvam drojdia adaugand o lingurita de zahar. Cernem faina, adaugam maiaua dizolvata, apa calduta, uleiul, zaharul, sarea, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Framantam bine aluatul, avand grija sa ramana mai moale. Punem aluatul la dospit. Atunci cand a crescut, intindem in foaie groasa de 1 cm si taiem gogosile cu un pahar cu buza trecuta mereu prin faina.
Alaturat, intr-un vas pui la foc visinile cu zahar, amestecand continuu. Atunci cand s-au redus corespunzator, adaugi brandy-ul si mai reduci 5 minute.
Lasi gogosile formate pe masa inca 15 minute sa mai creasca. Le prajesti in ulei incins.
Presari gogosile cu zahar pudra si torni reductia de visine peste ele si ornezi cu menta proaspata.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare