
Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care mesteca guma de menta au tendinta sa consume cantitati mai mari de alimente dulci, cu multe calorii. Produsul chimic ce da gustul de menta gumei de mestecat face ca unele alimente, indeosebi fructe si legume, sa aiba un gust neplacut.
Christine Swoboda, co-autor al studiului, doctorand in nutrtie la Universitatea de Stat din Ohio, arata: ‘Este exact acelasi efect ca atunci cand beti suc de portocale dupa ce v-ati spalat pe dinti: are gust neplacut.’
In cadrul studiului, 44 de voluntari au efectuat cateva teste. Fiecare candidat a fost invitat sa joace un joc, primind ceva de mancat ca recompensa. Se puteau castiga bucati de fructe, chipsuri si bomboane. Inainte sa inceapa experimentul, jumatate din candidati au mestecat guma cu gust de fructe sau menta.
Cercetatorii au descoperit ca cei care mestecasera guma cu gust de menta erau mai putin dispusi sa joace ca sa castige fructe, preferand mancarea nesanatoasa. Cei care mestecasera guma cu gust de fructe au fost si ei mai putin atrasi de fructe, insa rezultatele nu au fost atat de relevante.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca cei care mesteca mult guma au tendinta sa manance mai rar, dar fara ca acest lucru sa insemne mai putine calorii. Ei au depistat aceasta tendinta in cadrul unei alte experiente, voluntarii fiind invitati sa tina un jurnal alimentar. Participantii au mestecat guma cu menta inainte de masa, putand apoi sa manance ceea ce doreau. Rezultatele au aratat ca au mancat de mai putine ori, dar nu au consumat mai putine calorii. Cercetatoarea Christine Swoboda crede ca acest lucru s-ar datora faptului ca mentolul interactioneaza cu nutrientii prezenti in fructe si legume, creand un gust amar, lucru care face alimentele sanatoase mai putin atragatoare.