• Contact
miercuri, 10, septembrie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Lifestyle

Placinta dunareana cu branza

26/09/2013
in Lifestyle
Timp de citire:3 mins read
A A
0
Placinta dunareana cu branza
0
Distribuiri
2
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp

Placinta dunareana cu branza

[quote style=”1″]Ma rog, in ceea ce priveste subiectul “sensibil” al placintelor cu branza, fiecare dintre noi are un “ce” propriu, asa cum fiecare regiune se mandreste cu o reteta specifica. Intalnim fireste, placinte dobrogene, moldovenesti, muntenesti, ardelenesti si  din multe alte zone folclorice, avand in mod indubitabil procedee relativ specifice de “fabricare”. Insa linia generala transpare din fiecare, pana la urma, dezbracata de caracterele regional-folclorice, ramane doar o placinta cu branza, placinta atat de draga noua tuturor. Ei bine, tributar acestor caracteristici, povestim astazi despre o placinta cu branza de la mal de Dunare, imbinare inspirata intre ingredientele de baza, aluat si branza proaspata si povestile de la mal de apa. Pentru ca, pana la urma, caracterul de poveste, il da tocmai titulatura care o leaga de o anumita zona, de un anumit obicei sau eveniment. Asadar Placinta dunareana cu branza, singura legatura cu Dunarea ramanand savarsirea ei ritualica, la vatra, intr-un sat de la mal de Dunare, pe unde acum mai bine de 100 de ani, bantuia celebrul bandit Terente.

ArticoleSimilare

Unde se întrerupe apa în ziua de joi, 11 septembrie, pentru efectuarea unor lucrări programate la rețelele de apă potabilă

Se întrerupe furnizarea apei potabile în ansamblul Progresu

Se întrerupe furnizarea apei potabile pentru executarea unor lucrări de reabilitare

Placintele sunt foarte gustoase, se topesc in gura, ingredientele simple, de baza, insa este foarte importanta atentia la detalii. Pana la urma, detaliile sunt cele care fac diferenta.

Totusi, prea multa vorbarie nu-i buna, pana acum prindeam si doi carasi, asa ca sa vedem si ingredientele necesare placintei…[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • 400g faina alba (de la moara din sat)
  • 500g branza grasa proaspata de vaca
  • 8 oua
  • 8 linguri de ulei
  • 400 g zahar
  • 15 linguri de apa
  • 1 lamaie ( doar coaja)
  • 150 g stafide
  • sare

[/list]

Mod de preparare:

Procedeul este relativ anevoios, asa ca sa urmarim cu atentie impreuna, etapele:

Facem focul in vatra, sau preincalzim cuptorul la 180 grade.

Batem albusurile de ou spuma tare, cu un praf de sare, apoi incorporam si zaharul. Alaturat, batem galbenusurile de ou, tot cu un praf de sare si incorporam jumatate din compozitia cu albus. Acum este momentul sa adaugam 3 linguri de  ulei.

Continuam sa amestecam, adaugam coaja de lamaie si restul de albus. Adaugam branza proaspata si stafidele si amestecam temeinic. Gata cu umplutura. Lasam la odihna.

Cernem faina pe o masa, sau planseta, o adunam la un loc si cu mana facem in mijlocul ei o adancitura in care adaugam sarea si 5 linguri de ulei. Incalzim apa si o turnam incet, incepand sa framantam un aluat moale.  Framantam pana ce se incorporeaza toata cantitatea de faina, apoi acoperim aluatul cu un stergar curat si-l lasam la odihna 15 minute.

Dupa perioada de odihna, il luam iar in “fabrica” si il framantam pe masa presarata cu un praf de faina, pana cand devine uniform.

Portionam masa de aluat in 3 bile, pe care le lasam iar la odihna 10 minute.

Bilele le intindem pe rand cu facaletul, uniform, astfel incat sa obtinem o foaie de aproximativ 2-3 mm grosime. Pensulam bine cu ulei si mai lasam 10 min. Indicat este sa nu fie aer rece sau curent in incapere.

Intindem pe fiecare foaie cu cate o treime din umplutura de branza, apoi o rulam incet sa formam sulurile de placinta. Repetam operatia pana epuizam si coca si umplutura.

Pensulam cuvincios si tava cu ulei, apoi asezam cu grija sulurile de placinta.

Varam la cuptor (pentru citadini) sau la vatra (pentru restul concetatenilor) si asteptam cu narile frematande coacerea placintei. No, grea asteptare! Cat se coace, cu titlu de experiment putem incerca un toi de rachiu, asa …sa ne mai punem metabolismul si limba in miscare. Eu asa am procedat si “no fo deloc rau”!

Lasam la vatra pana se rumenesc bine apoi scoatem minunea si o lasam la racorit in tava 15 minute, dupa care o scoatem usor si o taiem bucati potrivite.

Presaram cu zahar si servim imediat!

Iavas, iavas…ca nu dau turcii!

Pofta buna!

 

Sursa: Retete Culinare

Etichete: apabranzafainalamaieouaplacintaretetaretetesarestafideuleizahar
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Ziua Pompierilor din România sărbătorită la ISU Dunărea Brăila 10/09/2025
  • Sportivii Urban Warrior Gym – pregătire intensă și participare la stagiul internațional Senshi din Bulgaria 10/09/2025
  • Altercație între un elev și un profesor în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Galaţi 10/09/2025
  • Campanie județeană de prevenire a violenței domestice 10/09/2025
  • Protest al sindicaliștilor brăileni în fața Prefecturii 10/09/2025
  • Rezultatele etapei a 2-a a Campionatului de Minifotbal Brăila 10/09/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version