Ingrediente:
1 kg carne de porc, de preferat pulpa cu putina grasime
o legatura marar proaspat
o maciulie marar uscat
un ou
sare
piper negru macinat si boabe
2-3 foi de dafin
4 cepe
2-3 lingurite orez cu bobul rotund
ulei de masline
2 verze murate
500 g piure de rosii
200 g slaninuta afumata
Mod de preparare reteta:
* Pentru inceput, se scoate varza din butoi si se lasa aproximativ 3-4 ore la desarat, in apa rece. Eventual, se schimba apa rece de 2-3 ori.
* In acest timp, se pregateste umplutura. Se spala ceapa si se toaca marunt. Se inabusa cateva minute, cat sa se inmoaie in putin ulei, la foc mediu. Se lasa sa se raceasca.
* Intr-un bol, se pune carnea tocata si se adauga oul crud, mararul uscat si verde tocat marunt, orezul spalat, condimentele si ceapa.
* Secretul unor sarmale delicioase este ca aceasta compozitie sa fie framantata 30-40 de minute.
* Se desfac foile de varza, se pregatesc si apoi se infasoara. Se pun in oala pregatita cu slaninuta si piure de rosii, se aranjeaza circular si nu gramada, avand grija ca pe fiecare rand sa se puna un strat de varza tocata fin si slaninuta.
* Se acopera cu varza tocata cu slaninuta, foi de dafin si marar uscat.
* Se fierb bine si apoi se servesc cu mamaliguta si ardei iute.