[quote style=”1″]Chiar daca nu sunt de post, intrucat prin compozitie s-a ratacit un ou “slabanog”, aperitivul urmator, pe numele lui “Chiftele cu spanac”, este, cred eu, in tendinte la vremea aceasta, verzuliu, aduce cumva cu dieta lui “Popeye Marinarul”, intrucat ingredientul principal este spanacul, eu le-am mancat e drept, insa nu am constatat o imbunatatire notabila a performantelor fizice, motiv pentru care ma indoiesc ca Popeye folosea numai spanac, trebuie ca lua si ceva steroizi, dar asta e alta poveste…
Nutritionistii ne recomanda sa mancam spanac proaspat, inclusiv sub forma de salata. Chiar si asa, sa nu exageram totusi, pentru ca o dieta bazata exclusiv pe spanac nu va conduce automat la transformarea noastra in “Iron Man”. Si cati si-ar dori asta…! Sa lasam si Iron Man-ul deoaparte!
La piata gasim de acum spanac proaspat. Nu va repeziti la cel cu frunze mari, ca-i deja batran, asa ca incercati sa luati din cel cu frunza mica, tinerel…asa..”mai in sange”. Daca nu gasiti, o varianta deloc de neglijat este cel congelat, de la supermarket. Gata, vorba multa, saracia omului, am evocat toate posibilitatile de gasire a spanacului, cum trebuie sa fie, hai sa vedem si ce facem cu el…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 500 g spanac oparit
- 2 oua
- 200 g pesmet macinat
- Sare
- Piper
- 100 g seminte de susan
- 250 ml ulei
- 1 legatura de marar verde
- 1 borcan de iaurt 10% grasime
[/list]
Mod de preparare:
In primul rand il curatam si il spalam, nu? Apoi, il oparim in apa cu sare si vedem pe ce materie prima ne bazam. Daca avem 500 g spanac oparit, suntem in grafic. (Ca sa obtinem cele 500 g, oparim cam un kilogram de spanac crud)
Odata ce avem spanacul oparit, il tocam mic, de mai multe ori, apoi incorporam pesmetul macinat, obtinem o pasta omogena pe care o amestecam cu primul ou batut spuma.
Asezonam din sare si piper, consistenta amestecului trebuie sa fie suficient de tare pentru a se preta la formarea chiftelutelor. Daca nu este destul de tare, reglam din pesmet.
Punem uleiul la incins intr-un ceaun, batem cel de-al doilea ou, formam chiftelutele cu mana, le tavalim prin ou, apoi prin seminte de susan si cu o miscare fluida din incheietura mainii (asta este necesara spre a nu ne sari uleiul in ochi, respectam fireste NTSM-ul), lasam chiftelutele in ulei spre vremelnica prajire. Atunci cand s-au rumenit frumos (nu prea tare, atentie la susan), le scoatem pe un prosop absorbant sa-si mai lase de ulei.
Tocam repejor marunt mararul, il amestecam cu iaurt-ul gras, asezonam din sare si gata si cu sosul. Servim chiftelele alaturi de sos, fie fierbinti, fie reci, cum va e voia!
Hai ca n-a fost greu. Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare