Evenimente

Ziua Protectiei Civile a fost sarbatorita ieri si la Braila

Ziua Protectiei Civile a fost sarbatorita ieri si la Braila
Ziua Protectiei Civile a fost sarbatorita ieri si la Braila
Ziua Protectiei Civile a fost sarbatorita ieri si la Braila

Ieri, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila a sarbatorit 80 de ani de la infiintarea primei structuri de Protectie Civila. ISU si-a deschis ieri larg portile pentru ca elevii invitati sa poata intra in legatura cu sistemul protectiei civile brailene.

La nivelul anului 2012, Serviciul Protectie, Pregatire si Educatia Preventiva a Populatiei si Formatiunea de Protectie Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Dunarea” al judetului Braila, a desfasurat numeroase activitati specifice de interventie, protectie si informare preventiva a populatiei.
Echipa pirotehnica a participat la 43 de actiuni privind identificarea transportul si depozitarea de munitii ramase neexplodate si 4 lucrari de distrugeri de munitii in poligonul Muchea. Au fost identificate, ridicate si transportate in vederea distrugerii un numar de 231 elemente de munitii (38 proiectile de diferite calibre, 4 grenade de mana, 1 bombe de aruncator, 188 tuburi si cartuse de infanterie). Localitatile: Municipiul Braila (12 misiuni), Silistea (4 misiuni), Maxineni si Vadeni (cate 3 misiuni), raman ca zone predilecte.
Conform Planului comun de actiuni/activitati cu Inspectoratul scolar Judetean Braila, privind pregatirea in domeniul protectiei civile a copiilor, elevilor din invatamantul national preuniversitar, au fost coordonate si desfasurate concursul cu tematica de protectie civila “Cu viata mea apar viata”, etapa judeteana, la care au participat 7 echipaje si concursul cu tematica de prevenire a incendiilor “Prietenii pompierilor”, etapa judeteana, la care au participat 4 echipaje.
Au fost planificate si executate 99 de exercitii de alarmare pentru situatii de protectie civila din care: 13 exercitii de alarmare publica, 47 exercitii de evacuare in situatii de urgenta, 33 exercitii de interventie in caz de incendiu cu serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, 3 exercitii de interventie in caz de inundatii in comunele Maxineni, Gradistea si Bertestii de Jos, 4 exercitii de protectie si interventie in caz de accident chimic la S.C. Galco S.A., S.C. Termoelectrica S.A., S.C. STX OSV Braila S.A si Spitalul de Psihiatrie Braila.
Cu ocazia “Zilei internationale a copilului”, s-au desfasurat activitati de informare preventiva, prezentari de tehnica si exercitii demonstrative la sediul I.S.U., puncte mobile de informare preventiva in municipiu, la care au participat 422 de elevi si 200 de cetateni.
Cu ocazia “Zilei internationale pentru reducerea riscului dezastrelor naturale”, a fost organizata “Ziua Portilor Deschise”, la care au participat elevi si cadre didactice de la 7 unitati de invatamant. Cu aceasta ocazie elevilor le-au fost prezentate riscurile specifice judetului Braila, tehnica din dotarea inspectoratului, precum si modul de interventie in situatii de urgenta. Totodata, in presa locala au fost publicate articole cu privire la semnificatia zilei.
S-au desfasurat activitati de informare preventiva dedicate ”Zilei informarii preventive – 13 noiembrie 2012”, la 130 gospodarii cetatenesti si 5 scoli din localitatile Tufesti, Movila Miresii, insuratei, Ciresu, precum si la sediile S.C. Eurostil S.R.L. si S.C. Elvila S.A., activitati la care au participat 242 de salariati, 60 de tineri si 535 copii.
Pe linia informarii preventive, se afla in derulare campaniile nationale de informare si educare a populatiei: “F.O.C.- Flacarile omoara copiii” si “R.I.S.C. – Renunta! Improvizatiile sunt catastrofale”, desfasurate pana in prezent in unitati de invatamant si institutii din municipiul si judetul Braila, precum si la locuinte si gospodarii cetatenesti. La aceasta campanie au participat, pana la sfarsitul anului 2012, un numar de 1228 de elevi si 332 cadre didactice si cetateni, cu scopul de informare si constientizare a copiilor din invatamantul prescolar si scolar asupra riscurilor la care pot fi expusi in caz de incendiu.
De asemenea, se desfasoara campania nationala de promovare a voluntariatului
“Vreau sa fiu voluntar”, activitate la care sunt angrenati specialisti din cadrul Inspectiei de Prevenire si membrii din componenta preventiva din cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta.
Pe parcursul anului 2012 au fost desfasurate actiuni de informare si constientizare a populatiei cu privire la masurile de prevenire a incendiilor atat pe timpul sezonului de vara, pentru prevenirea efectelor caniculei, cat si pe timpul sezonului rece. Au fost transmise informari pe aceasta linie catre Parcul Natural Balta Mica a Brailei. A.P.I.A., Directia Silvica Braila si C.L.S.U. din judetul Braila.
S-au desfasurat 361 de instruiri si analize cu factorii de conducere in domeniul protectiei civile, la 193 operatori economici, 124 de institutii si 44 localitati.
Prevenirea si reducerea riscurilor de producere a dezastrelor, protejarea populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflictelor armate, inlaturarea operativa a urmarilor acestora si asigurarea conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate au constituit si vor constitui in continuare reperele de baza ale activitatii specialistilor de protectie civila.

Istorie

Protectia Civila cuprinde un complex de masuri pentru ocrotirea populatiei, a bunurilor materiale in caz de razboi, calamitati sau catastrofe, asigurand conditiile necesare supravietuirii acestora.
in cazul unor conflicte armate, protectia civila isi indeplineste sarcinile conform Protocolului aditional nr. 1 la Conventia de la Geneva, din 12 august 1949, capitolul V, art. 61 – 67, referitor la protectia civila.
Preocupari pentru soarta populatiei civile in situatii de razboi au existat de-a lungul intregii noastre istorii, inca inainte de infiintarea oficiala a apararii civile.
Instinctul de conservare si de aparare in acelasi timp a fiintei umane in situatii de pericol, manifestat si transmis din generatie in generatie de catre comandanti de osti, de populatia insasi, isi gaseste oficializarea scrisa, pentru prima data in istoria poporului roman, in scrisoarea domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) catre fiul sau Teodosie, in care il sfatuieste pe el si pe urmasi ca, in caz de razboi, populatia civila (copii, batrani, femei) sa fie dusa (protejata prin evacuare), inapoia zonelor unde urmeaza sa aiba loc luptele cu vrajmasii cotropitori.
inceputul reglementarilor de rang superior privind protectia populatiei si a bunurilor in caz de conflict armat este dat de Legea asupra organizarii natiunii si teritoriului pentru timp de razboi nr. 1245/1933, prin care se stipula incadrarea cetatenilor tarii in diferite organizatii paramilitare, inclusiv in cele de aparare pasiva pentru protectia populatiei si interventie in vederea inlaturarii efectelor atacurilor din aer.
Strans legat de aceasta lege si anterior aparitiei ei, va intra in vigoare Regulamentul Apararii Pasive Contra Atacurilor Aeriene, regulament aprobat prin inaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933. Prin acesta se stabilea ca “Apararea Pasiva este pregatita si pusa in aplicare pe intreg teritoriul de Ministerul de Interne prin Comisia Superioara de Aparare Pasiva”.
Regulamentul stabilea atributii ministerelor, localitatilor urbane si rurale, intreprinderilor si institutiilor, se infiintau comisii de aparare pasiva la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor rurale, precum si la nivelul intreprinderilor si institutiilor. Totodata, erau instituite masuri preventive, masuri de salvare si era stabilit un document unic de infiintare a formatiunilor de interventie de la nivelul localitatilor, institutiilor si intreprinderilor, denumit Planul Apararii Pasive.
inaltul Decret Regal nr. 468 este considerat actul de nastere al Protectiei Civile din Romania, in fiecare an la 28 februarie sarbatorindu-se “Ziua Protectiei Civile”.
Organizarea apararii pasive se realizeaza pe un plan superior in anul 1939, cand este promulgata “Legea pentru apararea antiaeriana activa si pasiva a teritoriului”, aceasta fiind concretizata ulterior printr-o serie de decrete ale guvernului. incepand cu 17 ianuarie 1952 se infiinteaza “Apararea Locala Antiaeriana”, devenita in 1978 ”Apararea Civila”. Sunt emise in aceasta peioada Decretul nr. 96/1975 privind asigurarea interventiei in caz de accident nuclear si Decretul nr. 140/1978 privind organizarea activitatii pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea urmarilor calamitatilor naturale, incendiilor sau catastrofelor de mari proportii.
Legea nr. 2/1978 privind apararea civila in Romania arata ca aceasta este parte componenta a sistemului national de aparare si trebuie sa asigure pregatirea populatiei, teritoriului si economiei pentru desfasurarea normala a activitatilor economice si sociale, precum si pentru protectia cetatenilor si bunurilor materiale de orice natura sau in alte situatii speciale.
Revolutia din Decembrie 1989 a creat conditii noi perfectionarii activitatii de aparare civila, Romania ratificand prin Decretul 224/1990, Protocoalele aditionale I si II la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate.
Din iunie 1995, Protectia Civila – termen nou, conform conventiilor internationale-constituie o componenta importanta de forte de protectie destinate ducerii, alaturi de celelalte forte, a actiunilor de aparare a tarii.
Activitatea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, prin unitatile subordonate, a dus la salvarea, in mod incontestabil, de nenumarate vieti, iar faptul ca toti cei din structurile sale au fost mereu la datorie a contribuit in mod cert la perpetuarea echilibrului in cadrul comunitatii. in plus, participarea structurilor romanesti la Mecanismul Comunitar de Protectie Civila este un exemplu de provocare externa la care personalul specializat din Romania este parte activa, atunci cand se impune.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.