Politica

Zece zile pana la Congresul PSD

Zece zile pana la Congresul PSD
Zece zile pana la Congresul PSD
Zece zile pana la Congresul PSD

*Gheorghe Bunea Stancu vizeaza o pozitie de vicepresedinte al PSD. Deocamdata, singurul lider de partid din Braila care detine o functie la varful partidului, este PDL-istul Alexandru Nazare*

Dupa un Congres ca pe vremea PCR desfasurat la PNL si o Conventie din doua parti, cu biletele la PDL este randul PSD sa isi desfasoare Congresul partidului, programat pentru 19 – 20 aprilie 2013. La acest eveniment, PSD Braila va participa cu un numar de 106 delegati, care au fost alesi la Conferinta Judeteana din 30 martie, cand Gheorghe Bunea Stancu a fost reales in unanimitate presedinte al PSD Braila.

Fara a avea un competitor direct, dupa ce a dus PSD la guvernare si a preluat functia de prim-ministru, Victor Ponta nu are emotii in a fi reconfirmat in functia de presedinte al PSD la Congresul ce se va desfasura la Sala Palatului si la care vor participa aproximativ 4.200 de delegati din tara. O noutate la acest Congres este instituirea votului electronic, „sa nu fim si noi in situatia sa fuga cineva cu urnele”, asa cum afirma deunazi, inca secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.

O alta noutate la Congresul PSD o constituie functia pentru care va candida vicepremierul, Liviu Nicolae Dragnea. Pesedistii nu sunt hotarati daca actualul secretar general va ocupa functia de presedinte executiv sau pe cea de prim-vicepresedinte, dar se pare ca se va opta pentru prima varianta. Functia de secretar general va avea atributii mai restranse, potrivit viitorului Statut al PSD. Acesta nu va mai fi ales la Congres, cum se intampla pana acum, ci va fi propus de presedintele partidului si validat de Comitet. De asemenea, viitorul secretar general al partidului va fi remunerat pentru munca depusa la partid. Favorit pentru aceasta functie este deputatul de Botosani, Andrei Dolineaschi, care va implini 38 de ani in luna iunie a acestui an.

Potrivit noului Statut al PSD, care va fi adoptat la Congres, social-democratii vor avea doua categorii de vicepresedinti, similar cu ce s-a ales la PDL, opt vicepresedinti alesi pe regiuni si opt functii de vicepresedinti pe care poate candida oricine.

OFSD va avea dreptul la patru reprezentante in viitorul Birou Politic National, dar acest numar se poate mari in functie de cate femei vor intra in BPN de pe lista deschisa.

Gheorghe Bunea Stancu se lupta pentru functia de vicepresedinte regional

Votul pentru vicepresedintii regionali depinde de modul in care sunt perceputi candidatii in judetele din regiune, castigatorii emitand pretentii si pentru a deveni conducatorii viitoarelor regiuni pe care le reprezinta.

In regiunea sud-est competitia se va da cel mai probabil intre presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu sau, de ce nu al primarului Constantei, Radu Mazare. Presedintii PSD din Vrancea si Galati, Marian Oprisan si Dan Nica vor intra in competitia pentru cele opt posturi de vicepresedinti de pe lista nationala. Daca va fi ales vicepresedinte regional al PSD, Stancu isi sporeste sansele de a-si implini visul, acela de a deveni primul presedinte al viitoarei regiuni. Pentru regiunea de nord – est cele mai mari sanse le are primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita. Pentru regiunea Sud, competitia este deschisa, lupta urmand sa se dea intre presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma si presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, pentru ca presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, va candida pe lista deschisa la nivel national.

Functia de vicepresedinte pentru regiunea sud-vest este vizata de Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, dar si de presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, acesta avand si sustinerea lui Liviu Dragnea. In zona Olteniei, PSD are cei mai multi presedinti de CJ, existand pretendenti si de la Olt si Gorj pentru functia de vicepresedinte regional. Presedintele PSD Gorj, totodata si presedinte al CJ Gorj, Ion Calinoiu, este un apropiat al lui Victor Ponta si mizeaza pe sprjinul presedintelui PSD pentru a castiga functia de vicepresedinte in regiunea Sud Vest, el fiind din 2004 membru al BPN al PSD. Presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, il are de partea sa pe Liviu Dragnea si astfel batalia pentru aceasta regiune este cea mai stransa si multi pretendenti la functii in cadrul partidului. Astfel, Lia Olguta Vasilescu, primarita de la Craiova, va candida pe lista de vicepresedinti la nivel national, iar presedintelui CJ Valcea, Ion Calea, nu i-ar displacea o functie in noul BPN.

In regiunea de Vest, vicepresedintele favorit este din Timis. Senatorul Ilie Sarbu, socrul lui Ponta, e prima optiune. Daca acesta nu va dori sa candideze pentru o functie de vicepresedinte la nivel regional, in competitie va intra presedintele CJ Timis, Titu Bojin, iar Ioan Rus are cele mai mari sanse pentru a castiga functia pentru regiunea Nord – Vest. Favorit pentru functia de vicepresedinte al regiunii Bucuresti – Ilfov este Robert Negoita, actualul primar al Sectorului 3. Presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea,  are sanse sa fie ales vicepresedinte al regiunii Centru, in conditiile in care ministrul Energiei, brasoveanul Constantin Nita, va opta pentru lista deschisa la nivel national.

Lista nationala de vicepresedinti

Desi votul electronic este secret, Victor Ponta si Liviu Dragnea isi doresc ca anumite persoane sa ajunga in viitorul Birou Politic National, printre aceastia aflandu-se ministrii: Nicolae Banicioiu ministrul tineretului si sportului, Dan Coman Sova – Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Titus Corlatean ministrul afacerilor externe si ministrul apararii si  Mircea Dusa. Si-au mai exprimat dorinta de a candida pentru un post de vicepresedinte: Marian Oprisan – presedintele CJ Vrancea, Constantin Nicolescu – presedintele CJ Arges, Dan Nica – ministru pentru societatea informationala, Silvian Ciuperca – presedintele CJ Ialomita, Gheorghe Bunea Stancu – presedintele CJ Braila, Marian Vanghelie – primarul sectorului 5, Ion Calea – presedintele CJ Arges, senatorul Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb – ministrul mediului si schimbarilor climaterice, Lia Olguta Vasilescu – primarul Craiovei, europarlamentarul Corina Cretu si ministrul energiei -Constantin Nita. Pe aceasta lista, primii opt, dupa numarul de voturi, sunt alesi vicepresedinti ai PSD. Ioan Chelaru, este favorit ca dupa Congres sa conduca Comisia de Integritate Morala si Arbitraj a partidului.

La Congresul PSD se va adopta si o rezolutie privind fuziunea prin absorbtie cu UNPR, iar dupa ce fuziunea se va realiza, cei de la UNPR vor primi doua functii de vicepresedinte la nivel national, probabil, generalii Gabriel Oprea si Neculai Ontanu. UNPR va veni in PSD cu o zestre de 10 deputati, 5 senatori si un presedinte de CJ, Culita Tarata de la Neamt.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.