Politica

Viorel Botea: Invatamantul brailean, intre statistici si realitate

Viorel Botea: Invatamantul brailean, intre statistici si realitate

În preajma examenelor naționale de admitere în învățământul liceal și bacalaureat, președintele PMP Brăila atrage atenția că în ultimii ani învățământul brăilean a fost fruntaș la aceste examene, dar prin adoptarea unor metode mai puțin ortodoxe. Numai în anul 2017, diferența dintre numărul celor înscriși la simulare și cei care au dat efectiv examenul de Evaluare Națională a fost de peste 900 de elevi.

[quote]Rezultatele la examenele naționale au propulsat județul Brăila și în ultimii ani în fruntea listei la nivel național. De fiecare dată, însă, în ultimii ani, am atras atenția că aceste rezultate s-au obținut printr-o participare redusă a elevilor de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională, dar totul degeaba. Tot mai mulți copii, care au rămas corigenți sau au absolvit clasa a VIII-a, nu au participat la examenul de Evaluarea Națională în acel an școlar. Din nefericire, absolvenții clasei a VIII-a neînscriși la Evaluarea Națională din motivele de mai sus, dar și din cauze de repetenție sau exmatriculare au dus la un abandon școlar uriaș la Brăila, care, în momentul de față reprezintă însumat, un an întreg de studiu care nu mai este prezent pe băncile școlii, număr care reprezintă peste 12% din numărul total al elevilor școlarizați[/quote] a spus profesorul Viorel Botea, fost inspector școlar general în perioada 2009-2012.

Botea spune că toate acestea s-au întâmplat din dorința mai marilor aflați la conducerea învățământului brăilean, care au dorit să obţină rezultate comparabile cu cele din anii anteriori. 

Consilierul județean PMP precizezză că în ultimii 3 ani, în județul Brăila, nu s-au realizat aproape 30 de clase a IX-a din cauza managementului educațional dezastruos de la nivelul I.S.J. Brăila, pus în practică de mulți directori de instituții școlare.

[quote]Sunt unități școlare în mediul rural care, spre exemplu, din cei 26 elevi absolvenți ai clasei a VIII-a, doar 4 elevi au participat la Evaluarea Națională pe care l-au promovat rezultând procentul de 100% promovabilitate al unității. Ceilalți 22 de copii nu s-au mai prezentat la nici o formă de învățământ, deci abandon școlar. Mai mult, există o școală în municipiul Brăila, unde doar un elev a participat la Evaluarea Națională și a promovat, deci procent 100% de promovabilitate pentru unitatea respectivă și statistica județului Brăila[/quote], a spus profesorul Viorel Botea.

Acesta mai amintește că problemele elevilor de etnie romă au fost tratate superficial, fapt care a dus la un abandon școlar foarte ridicat la Brăila, iar interesul personal al conducerii ISJ Brăila a primat în detrimentul, şi nu în favoarea, elevului. El mai precizează că toate acestea, legate și de nerealizarea planului de școlarizare privind elevii care au finalizat clasa a XII-a fără bacalaureat, au condus la o situație deosebită privind plata salariilor personalului didactic și nedidactic în județul Brăila.

[quote]Ca un bumerang, lipsa elevilor afectează salariile și încadrările personalului din sistemul de învățământ și nu costul standard sau politica M.E.N. Cu cât abandonul școlar scade, crește și bugetul instituțiilor. Sumele alocate pentru persoanele defavorizate sunt mai mari, dar eforturile pe care I.S.J. Brăila și directorii școlilor trebuie să le facă sunt pe măsură. Numărul mic de elevi în multe clase din școli gimnaziale ale municipiul Brăila (efective de 12-18 elevi în clasă) au creat probleme grave privind plata salariilor profesorilor. Deși numărul catedrelor este același, numărul mic de elevi din clase atrage aceleași cheltuieli ca și un număr mai mare de elevi, însă din costul standard, un număr mic de elevi nu poate acoperi cheltuielile generate de dezvoltarea lor educațională. De aceea, doar prin bunăvoința M.E.N. s-a putut realiza în luna mai 2018 plata salariilor. Rețeaua Școlară este menținută sau a fost restructurată artificial fără o strategie reală pe termen lung din partea I.S.J. Brăila și fără consultarea reală a autorităților locale. În esență, ideea este aceea că, aducând cât mai mulți elevi la școală, pe baza costului standard, cu sprijinul autorităților locale și a M.E.N., multe din problemele învățământului brăilean pot fi rezolvate. Făcând eforturi deosebite pentru ca elevii să obțină rezultate reale din ce în ce mai bune, sunt convins, din experiențele anterioare, că putem avea rezultate foarte bune cu scăderea abandonului școlar[/quote] mai precizează fostul inspector școlar general.

Acesta spune că în ultimii 3-4 ani ISJ Brăila a dorit cu orice preț locuri fruntașe la examene de Evaluare Națională și Bacalaureat cu riscul de a aduce cel mai mare procent la abandonul școlar din România. Astfel, în anul 2017, la simularea pentru Evaluarea Națională un număr de 2.697 elevi, din care s-au prezentat un număr de 2.325, dar la Evaluarea propriu-zisă din luna iunie s-au înscris doar 1.758 elevi, dintre care s-au prezentat la examen un număr de 1.743.

În opinia lui Botea, rezolvarea problemei abandonului școlar și creșterea reală a actului educațional se realizează foarte greu, prin acțiuni concrete pe termen mediu și lung.

[quote]Rezultatele deosebite obținute până în 2013 nu au avut la bază scoaterea elevilor cu rezultate slabe din sistemul educațional. Inspectoratul Școlar Județean Brăila a încurajat și a coordonat tacit practicile de îndepărtare a tuturor elevilor care ar fi putut duce la rezultate slabe la examene. ISJ Brăila nu a îndrumat și controlat în mod real ci doar pe hârtie remedierea situațiilor de mai sus, neavând nici o strategie sau plan în acest sens. Deși, numărul elevilor absolvenți ai clasei a VIII-a era mult mai mare în 2012, cei care nu au participat la Evaluarea Națională a fost foarte mic, în comparație cu sutele de elevi din anul 2017, care nu au intrat în Evaluarea Națională.[/quote] a mai spus Viorel Botea.

Președintele PMP Brăila a reamintit că ISJ Brăila a desființat în anul 2013 Centrul de Excelență, care a activat în perioada 2010-2012 și în mediul rural pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a cu țintă precisă de a ridica nivelul pregătirii elevilor la Evaluarea Națională. În acest an, Botea a susținut introducerea în bugetul Consiliului Județean Brăila a unei sume de bani pentru reînființarea Centrului de Excelență.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •