Administratie

Viorel Botea consideră benefică pentru calitatea învățământului reducerea numărului de ore la gimnaziu

Viorel Botea consideră benefică pentru calitatea învățământului reducerea numărului de ore la gimnaziu

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat săptămâna trecută un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop care scade, începând de anul școlar viitor, numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Proiectul de lege votat luni prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu. De precizat că proiectul lui Pop nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”.

Șeful ISJ Brăila, profesor Viorel Botea a comentat această lege prin care se propune limitarea numărului de ore la gimnaziu.

La gimnaziu, elevii au ajuns să aibă 32-34 de ore pe săptămână, în timp ce la liceul cu excepția celor de la profiluri intensive, au câte 30 de ore. Deci era necesară limitarea numărului de ore pentru că elevii de la gimnaziu au o schemă orară foarte încărcată. Acest lucru trebuie făcut în corelare cu programele școlare, pentru că în momentul în care facem o astfel de schimbare este logic că undeva, în programele școlare, la diverse materii, programele școlare trebuie reduse” a spus Viorel Botea.

Botea spune că această modificare a Legii Educației Naționale presupune două chestiuni de natură tehnică, care privesc atât elevii cât și profesorii. Șeful ISJ Brăila spune că este important când va intra în vigoare această lege.

Inițiativa este bună, dar trebuie pregătită așa cum trebuie, atât din punct de vedere al planurilor cadru, cât și din punct de vedere al planurilor de mobilitate privind titularizarea și suplinirea. În felul acesta mare parte din suplinitorii necalificați vor dispărea, iar cele două ore pot fi utilizate la pregătirea examenelor naționale” a spus inspectorul școlar general Viorel Botea.

Botea a spus că în acest an școlar mai sunt în jur de 30 de suplinitori necalificați la nivelul județului Brăila, majoritatea cu studii superioare, dar care nu au catedră pe specializare.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •