Social

Video: Numarul focarelor de pesta porcina africana in Braila a ajuns la 16

Video: Numarul focarelor de pesta porcina africana in Braila a ajuns la 16

Astăzi, la ora 14.00, la Sala Rondă a Prefecturii Brăila a avut loc o conferință de presă în care s-a prezentat situația focarelor de Pestă Porcină Africană din Județul Brăila. Prefectul George Adrian Paladi a spus că la această oră în județul Brăila sunt 16 focare de gripă porcină, iar până acum au fost uciși 7566 de porci.

Ultimele două focare de pestă porcină africană au fost confirmate sâmbătă, în localitatea Lanurile, din comuna Viziru. Prefectul a anunțat că au fost instalate mai multe filtre, în zona Vărsătura, la intersecția DE 584 cu DN2B, la Cărămidărie, pe șoseaua dig Brăila-Galați, pe DN2B la FNC în Brăila, pe DN 23 Olăneasca-Măicănești, pe DC 195 Cuza Vodă-Vâlcelele. De asemenea, acesta a precizat că se aplică amenzi pentru transportul porcilor sau a cărnii de porc fără documente sanitar veterinare.

Directorul DSVSA Gicu Drăgan a precizat că sâmbătă a avut confirmarea existenței virusului pestei porcine la două gospodării din localitatea Lanurile și s-a luat măsura uciderii celor două capete de porcine din cele două gospodării. De sâmbătă după amiază s-au instalat două dezinfectoare rutiere la intrarea și ieșirea din Lanurile.

Drăgan a spus că a mutat efectivele în zona Valea Cânepii, acolo unde există o fermă cu circa 135.000 de porci, dar și în zonele Lanurile și Tufești, iar eforturile echipelor de la DSVSA Brăila se îndreaptă spre formarea unui cordon în jurul acestei ferme, dar și a celei aflate în zona Tichilești-Gropeni, unde sunt circa 40.000 de capete. Drăgan a motivat această decizie prin faptul că nu dorește să se întâmple și la Brăila ce s-a întâmplat la Tulcea, unde un crescător de porci s-a trezit cu virusul în fermă și au fost uciși toți porcii pe care-i avea.

[quote]Încercăm să luăm să toate măsurile pentru a menține aceste ferme fără a fi afectate de virusul pestei porcine africane. Din păcate avem patru echipe, două la Tufești, unde este o localitate destul de mare și s-a început din nord și sud, și câte o echipă la Lanurile și Valea Cânepii. Echipele de la Lanurile și Tufești își desfășoară activitatea în condiții bune. Au fost niște probleme la Valea Cânepii, în care cetățenii au refuzat să permită accesul lucrătorilor de la DSVSA Brăila în curți, și atunci am retras această echipă. S-a făcut o notă în acest sens cu cetățenii care refuză. Mai departe nu știu ce se va întâmpla cu aceștia, pentru că este o situație de siguranță națională și nu putem să ne jucăm cu unul vrea și unul nu vrea[/quote] a spus Gicu Drăgan.

Pentru Lanurile s-a început măsura uciderii pe o rază de 3 kilometri a tuturor porcilor, aceeași măsură fiind luată și la Tufești și Valea Cânepii.

Drăgan a făcut un apel către populația din zonele afectate să conștientizeze că aceste măsuri de ucidere a porcilor din gospodării sunt strict necesare și singura măsură care trebuie luată în această situație este uciderea de prevenție a tuturor porcilor.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •