Administratie

Veste buna pentru Biserica Greaca

Veste buna pentru Biserica Greaca
Veste buna pentru Biserica Greaca
Veste buna pentru Biserica Greaca

Preşedintele Partidului Social Democrat şi al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii Bisericii “Buna Vestire”, cu scopul de a ajunge la o înţelegere în ceea ce priveşte implicarea administraţiei locale în reabilitarea lăcaşului de cult.

Timp mai bine de doi ani atât conducerea Primăriei, cât şi cea a CJ Brăila au trimis scrisori peste scrisori reprezentanţilor Arhiepiscopiei “Dunării de Jos” şi ai Comunităţii Elene din Brăila, în care era solicitată preluarea temporară a Bisericii Greceşti pentru a fi reparată. Cum la acea vreme Arhiepiscopia “Dunării de Jos” şi  Comunitatea Elenă se aflau în conflict, cele două administraţii nu au putut face nimic. Însă disputa din sălile de judecată a luat sfârşit şi se pare că, acum, s-a ajuns la o concluzie, câştig de cauză având Arhiepiscopia “Dunării de Jos”.

Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila:

Am fost şi am văzut Biserica Greacă, pentru că la sfârşitul acestei luni am un eveniment în familie despre care ştiţi (n.r. căsătoria fiului lui Gheorghe Bunea Stancu) şi trebuia să mă duc până acolo. Am vorbit mai mult cu părintele Sima despre această biserică. De fapt, am vorbit 30 de secunde despre evenimentul respectiv şi restul am discutat despre biserică. Şi i-am spus următorul lucru: noi o să credem în ceea ce însemnă reabilitarea bisericii când avem documentele în copie, atât noi, Consiliul Judeţean, cât şi Primăria, când ne faceţi o adresă oficială, că sunteţi interesaţi de o colaborare cu noi pe ceea ce însemnă reabilitarea acestui lăcaş de cult care este foarte important pentru Brăila. Nu este uşor, sunt nişte documente care trebuie aduse la zi, dar vreau să vă anunţ că ne aplecăm cu atenţie asupra acestei probleme. Biserica Greacă probabil că va trebui să ajungă temporar în administrarea noastră, pentru că altfel nu prea avem cum să punem noi, administraţia, banii, iar acest lucru se va întâmpla până se termină lucrările de consolidare, mai puţin partea de pictură pentru că durează ani de zile.  Noi ne gândim să folosim bani europeni, pe exerciţiul 2014 – 2020, iar cofinanţarea o vor asigura Consiliul Judeţean şi Primăria, astfel încât această biserică să fie reparată şi în interior şi in exterior, să nu mai fie infiltraţii, să nu mai plouă înăuntru, pe picturi. Noi începem procedurile de transfer ale bisericii în administrarea CJ şi Primăriei de anul acesta. Urmează să primim adresa din partea Parohiei, pe care trebuie să o punem în discuţie la şedinţele de Consiliu Judeţean şi Consiliului Local Municipal. Consilierii iau act de această intenţie şi le dăm timp de gândire, după care, la viitoarea şedinţă, pregătim alte documente, ca să dăm o hotărâre de CJ şi una de CLM pe această temă. Cred că va fi un parteneriat, în care Biserica Greacă va trece temporar în administrarea judeţului şi a municipiului, se va face un colectiv comun pe partea tehnică şi vom stabili care sunt sumele necesare pentru partea de cofinanţare. Din câte înţeleg, există şi un proiect pentru reabilitarea bisericii, dar nu ştiu cât de bun este, fiindcă e din 2007 – 2008.

Atât edilul municipiului, Aurel Simionescu, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, susţin că imobilul care stă să cadă din cauza degradării în timp, merită să fie reabilitat, luându-se în considerare moştenirea lăsată de greci comunităţii prezente.

Aurel Simionescu, primarul Municipiului Braila

Arhiepiscopia trebuie să îşi pună nişte lucruri la punct. Ei trebuie s-şi rezolve problema cu proiectul. Pentru că trebuie să fie actualizat. Schiţa şi proiectul au fost făcute în 2006, de atunci nu s-a mai făcut nimic. În felul acesta vom şti cu exactitate despre ce este vorba. După aceea vom putea interveni şi noi, în sensul că vom şti ce sumă va trebui să alocăm noi, ca Primărie, dar şi Consiliul Judeţean.

La jumatatea lunii ianuarie 2014, preşedintele Gheorghe Bunea Stancu anunţa că reabilitarea Bisericii “Buna Vestire” a fost oprită din cauza unui scandal iscat între Comunitatea Elenă şi Arhiepiscopia “Dunării de Jos”. Conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean Brăila declarau că vor aloca bani din bugetele publice doar dacă şi cele două instituţii aflate în război vor contribui cu 10 miliarde de lei fiecare. După cum se ştie, Biserica Greacă “Buna Vestire” a fost realizată în anul 1863, când Comunitatea Elena din Brăila şi-a propus construirea unui locas de cult în care slujba să fie oficiată în limba greacă. De ani buni, edificiul nu a beneficiat de renovări şi asta din cauza repetatelor procese pentru stabilirea proprietarului de drept. Mai precis, Comunitatea Elenă se afla în conflict cu Arhiepiscopia “Dunării de Jos”. Cele două părţi se plimbau prin instanţe, însă niciun complet de judecată nu a putut stabili în proprietatea cui se află Biserica Greacă.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •