Actualitate

UPDATE. Sorin Blejnar, trimis în judecata pentru evaziune fiscala

UPDATE. Sorin Blejnar, trimis în judecata pentru evaziune fiscala
Sorin Blejnar, trimis în judecata pentru evaziune fiscala
Sorin Blejnar, trimis în judecata pentru evaziune fiscala

 

Fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat, împreună cu soții Radu și Diana Nemeș, de complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.

Au mai fost trimşi în judecată, în acelaşi dosar, şi Viorel Comăniţă (ocupa la data faptelor postul de director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) și fotoliul de vicepreședinte al ANAF) şi Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul MAI — Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), informează Agerpres.

Au fost deferiți, de asemenea, justiției George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, județul Constanța; Dumitru Chivăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, județul Constanța; Nicolae Belba, persoană care controla SC Divers Zootehnic SRL și SC Partener Noblesse SRL; Andrei Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL București și al SC Rad Trans Concept SRL București; Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu; Dumitru Pavel Ghișe, asociat și administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu; Lucian Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, Mihai Buliga, Dumitru Preda, Mariana Vrînceanu (fostă Cozma).

Au fost trimise în judecată şi următoarele persoane juridice: SC Excella Real Grup SRL Constanța, SC Inkasso Jobs SRL Constanța, SC Benz Oil Mediaș, SC Ana Oil SRL Sibiu, SC Divers Zootehnic SRL Constanța, SC Partener Noblesse Constanța, SC Romerom Grup SRL Constanța, SC Accesing Perfect SRL Călărași, SC M&S Market SRL Constanța, SC Milenium Energy SRL București, SC Gabros Invent Strategies SRL București, SC Cibin Distribution SRL București, SC Agro Line Expres SRL București, SC Rad Trans Concept SRL București, SC Crivas Logistics SRL București, SC Delta Oil Logistic SRL București, SC Energrom Supply Service SRL București, SC Optima Business SRL Bacău, SC Carpatic Division SRL, fiecare pentru complicitate la evaziune fiscală.

„Povestea” spune aşa: în perioada 2011 — 2012, Radu și Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ioan Ovidiu Moldovan și Pavel Ghișe au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „Pilonii” de sprijin, prin diferite modalităţi, ai acestui grup infracţional – Codruț Marta și Sorin Blejnar.

Misiunea lui Radu şi Diana Nemeş, a lui George Guliu, precum și a SC Excella Real Grup SRL? Aceea de a ascunde sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea, înregistrarea în contabilitate și în declarațiile fiscale a unor cheltuieli fictive referitoare la achiziții de țiței și omiterea înregistrării operațiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale. Prejudiciul adus bugetului de stat este, potrivit sursei citate, de 242.642.205 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Dumitru Chirvăsitu, Radu Nemeș și SC Inkasso Jobs SRL au transferat prin tranzacții repetate suma totală de 13.212.000 dolari din sumele obținute din evaziune fiscală către un cont din Dubai controlat de Radu și Diana Nemeș, înregistrând ca justificare operațiuni fictive de consultanță, pentru a disimula originea ilicită a acestor sume. Ce presupunea mecanismul evazionist? Importul de motorină în regim de antrepozit fiscal, fără plata accizelor, de către SC Inkasso Jobs SRL, era revândut imediat către SC Excella Real Grup SRL. La rândul ei, SC Excella Real Grup SRL achiziționa, în paralel, în mod fictiv, țiței de la mai multe societăți fantomă și întocmea înscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu țiței, obținându-se produse petroliere inferioare slab accizate. Următorul pas: aceste produse (combustibil lichid greu și combustibil lichid navo) erau vândute în mod fictiv către alte societăți fantomă, astfel încât producătorul se descărca scriptic de stocul de motorină. Ce se întâmpla în realitate? Conform Agerpres,  motorina era vândută direct de Excella Real Grup SRL către mai mulți distribuitori (Benz Oil SRL și Ana Oil SRL), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăți fantomă, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului. Motorina era distribuită ulterior către stații de carburant, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale societăților fantomă care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde erau retrase în numerar și erau împărțite între membrii grupului. Rezultatul pe care îl urmărea Excella Real Grup SRL, şi l-a obţinut, era acela de ascunde natura adevărată a activităților comerciale desfășurate, împiedicând stabilirea sursei impozabile.  Excella Real Grup SRL nu a achitat acciza și taxa pe valoarea adăugată datorate pentru vânzarea cu motorină, ci o sumă mult mai mică aferentă operațiunilor cu combustibil lichid.

131.360.917 lei, atât reprezintă cuantumul accizelor de la plata cărora s-a sustras societatea, iar TVA-ul este în cuantum de 109.373.185 lei.

Prin înregistrarea de cheltuieli fictive de achiziție de țiței și transport corespunzător a fost diminuat, de asemenea, şi profitul și, implicit, impozitul datorat cu suma de 1.908.103 lei.

În cadrul grupului, Radu și Diana Nemeș aveau rolul de coordonare a întregii activități infracționale, fiind autorii planului, cei care au avansat resursele necesare și principalii beneficiari ai sumelor obținute din evaziunea fiscală. În acelaşi timp, cuplul infracţional deținea şi 95% din părțile sociale ale Excella Real Grup SRL, săvârșind în mod nemijlocit fapte prin care au ascuns sursa impozabilă. Mascând tranzacțiile generatoare de obligații sub forma unor activități de prelucrare nereale, au omis evidențierea operațiunilor prin care a fost vândută motorina și au evidențiat în schimb achiziții fictive de țiței și de servicii de transport, în scopul diminuării sumelor datorate la buget. George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda și Nicolae Belba erau subordonați direct soților Nemeș și aveau rolul de executanți ai planului infracțional, ocupându-se de operațiunile de import de motorină, transportul acesteia, controlul societăților fantomă implicate în operațiunile fictive și transferul sumelor de bani, subliniază sursa citată.

Ioan Ovidiu Moldovan (administratorul SC Benz Oil SRL) și Pavel Ghișe (administratorul SC Ana Oil SRL) au participat la activitatea grupului și au contribuit la fraudarea bugetului, achiziționând de la Excella Real Grup SRL motorina pentru care nu se plătiseră taxe și mascând aceste operațiuni prin folosirea unor documente care atestau o proveniență fictivă, după care au distribuit-o către stațiile de carburant și au transferat către furnizori sumele obținute.

Codruț Marta a sprijinit grupul infracțional în schimbul unei părți din beneficiile obținute, asigurând legătura cu funcționari publici aflați în sfera lor de influență și care erau în poziția de a le proteja interesele.

Totodată, Codruț Marta a realizat demersuri la cererea lui Radu Nemeș, astfel încât să influențeze procedura de numire a unor funcționari pentru ca activitatea evazionistă să se poată desfășura netulburată.

Sorin Blejnar, președinte al ANAF, Viorel Comăniță, vicepreședinte al ANAF, și Florin Secăreanu, ofițer în cadrul DGIPI, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecția, în virtutea funcțiilor pe care le dețineau.

Ei cunoșteau activitatea grupării și au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu și-au exercitat atribuțiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informațiile pe care le dețineau și poziția pe care o aveau pentru a sprijini funcționarea mecanismului evazionist.

Procurorii au disjuns din acest dosar ancheta cu privire la alte persoane fizice și juridice, între care și Codruț Marta, fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.

Față de Codruț Marta s-a dispus arestarea preventivă în lipsă.

În cauză s-a dispus menținerea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților trimiși în judecată, până la concurența sumei de 242.642.205 lei, în vederea recuperării pagubei produse bugetului de stat.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •