Politica

Unificarea dreptei. Primele discutii post-europarlamentare

Unificarea dreptei. Primele discutii post-europarlamentare
Unificarea dreptei. Primele discutii post-europarlamentare
Unificarea dreptei. Primele discutii post-europarlamentare

 

Vasile Blaga, liderul PDL, a declarat astăzi, după o şedinţă informală a conducerii partidului, că reprezentanţii democrat-liberali se vor întâlni mâine, la Parlament, cu începere de la ora 17.00, cu cei ai PNL, pentru o primă rundă de negocieri.

Tot mâine, înainte de întâlnirea cu PNL, PDL va avea şi o şedinţă a Biroului Permanent Naţional.

De la ora 14.00, mâine, PNL are programată o reuniune a Delegaţiei Permanente.

Astăzi, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, a fost la sediul PNL pentru a discuta cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, diverse variante de asociere a dreptei în urma scorului înregistrat la alegerile europarlamentare, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ungureanu a declarat, la finalul discuţiei cu Antonescu, că discuţiile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni, făcând un apel la liderii politici să fie „decenţi”.

În ceea ce priveşte discuţiile cu PMP pe tema unificării forţelor de dreapta, surse parlamentare au declarat că acestea ar putea avea loc abia după finalizarea negocierilor dintre PNL şi PDL, dar şi dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi liberali, existând „o reticenţă faţă de Elena Udrea”, care este asociată ca imagine cu Traian Băsescu.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat astăzi că partidele de dreapta trebuie să coopereze în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru că altfel se va ajunge la situaţia din anul 2000, când „am fost foarte mulţi bucuroşi să-l votăm pe Iliescu, să nu iasă Vadim”.

Stolojan a declarat în direct la RFI că partidul său va colabora şi cu PMP, chiar dacă acesta a făcut „mult rău” PDL.

Theodor Stolojan, citat de Mediafax:

Forma de colaborare este mai puţin importantă. Important este să înţelegem cu toţii mesajul acestor alegeri pentru Parlamentul European, care este acelaşi mesaj pe care l-am avut în alegerile prezidenţiale din anul 2000. Atunci, pe partea dreaptă erau candidaţi şi au fost în competiţie Petre Roman, Meleşcanu, Isărescu, Stolojan şi cred că am mai scăpat unul sau doi şi până la urmă s-au calificat în turul doi Iliescu şi Vadim şi am fost foarte mulţi bucuroşi să-l votăm pe Iliescu, să nu iasă Vadim. Mesajul este exact acelaşi primit din partea oamenilor acum. Ori găsim o formă de cooperare între noi, partidele de pe partea dreaptă, pentru a ne prezenta cu un candidat puternic în toamnă sau, dacă nu, sigur că mergem la un fel de loterie, adică Ponta şi cu patru sau cinci candidaţi pe partea dreaptă.

Stolojan a precizat că PDL ştie să facă alianţe:

Partidul Democrat Liberal ştie să facă şi alianţe şi am demonstrat când am făcut Alianţa Dreptate şi Adevăr, care a câştigat împotriva unui PSD şi împotriva unui fost premier Adrian Năstase, atunci când nimeni nu credea că aşa ceva mai este posibil, respectiv în anul 2004, după cum Partidul Democrat Liberal a ştiut să facă şi fuziuni, de exemplu între PLD şi PD şi când am câştigat din nou guvernarea în anul 2008. Deci, nu este o problemă pentru PDL, sub orice formă de colaborare putem intra în campania pentru prezidenţiale.

Întrebat dacă şi-ar dori o colaborare între PDL şi Partidul Mişcarea Populară, Theodor Stolojan a răspuns:

Vom colabora şi cu dânşii, deşi aceste alegeri au demonstrat cât de mult rău ne-a făcut nouă, Partidului Democrat Liberal, apariţia acestei Mişcări, care a produs multă confuzie (…). A făcut Partidului Democrat Liberal mult rău, i-a făcut preşedintelui Băsescu mult rău şi, în general, forţei politice de dreapta mult rău. Lăsând la o parte acolo câţiva veleitari, pur şi simplu, care n-au altă treabă decât interesele lor personale, există şi oameni care într-adevăr au crezut într-o cauză, cauza dreptei şi ei merită să meargă mai departe.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •