Asociația MaiMultVerde a încheiat luna aceasta un parteneriat cu Federația Română de Rugby, prin care iubitorii sportului cu balonul oval au posibilitatea să planteze un stejar în numele echipei naționale de rugby. Campania „Plantează un stejar pentru Stejarii României” se va desfășura pe tot parcursul anului, iar suporterii echipei pot achiziționa copaci atunci când cumpără bilete la meciurile de rugby sau direct, pe platforma asociației.
Suporterii echipei naționale de rugby au de luna aceasta o nouă modalitate de a-și susține în mod simbolic sportivii favoriți. Ei pot să planteze un stejar în numele Stejarilor (numele sub care sunt cunoscuți jucătorii de rugby din echipa României), prin achiziție directă pe site-ul firmei de ticketing care coordonează activitatea de vânzare de bilete la evenimentele echipei sau pe site-ul Asociației MaiMultVerde.
„Ca și sportul, copacii contribuie la sănătatea și starea noastră de bine. Ca și rugby-ul, stejarii inspiră forță și rezistență. Cu fiecare stejar plantat, ne oferim un plus de oxigen, atât nouă, cât și „stejarilor” din teren, și știm cu toții cât de importantă poate fi o gură de aer proaspăt într-un meci de rugby. De astăzi, fiecare dintre noi poate contribui la creșterea echipei naționale a stejarilor.” spune Doru Mitrana, Președintele Asociației MaiMultVerde.
Campania Un stejar pentru Stejarii României se derulează pe parcusul întregului an, iar copacii achiziționați de suporteri vor fi plantați în acțiunile cu voluntari din cadrul programului asociației „Fă cadou un copac”. Cei care decid să planteze un stejar pentru Stejari vor fi invitați la evenimentul de plantare și vor primi ulterior fotografii cu copacii plantați.
„Rugbyul este despre solidaritate, ea fiind una dintre valorile sale fundamentale. Credem cu tărie că o formă de solidaritate este și grija pentru ceea ce te înconjoară, pentru generațiile care vin, pentru viitorul nostru. Federația Română de Rugby a mai avut și până acum acțiuni cu caracter ecologic, însă ceea ce diferențiază această inițiativă de precedentele este faptul că acum ne dorim să facem ceva în acest sens împreună cu suporterii. Fanii noștri au privit Stejarii naționalei crescând, au fost una din sursele lor de energie, a venit timpul să ocrotească și alți stejari, fiindu-le și lor pavăză și contribuind, prin gestul lor, la mai binele nostru, al tuturor. Ne dorim ca toți cei care vin în tribune la meciuri să achiziționeze și un copăcel, pentru ca, simbolic, să avem alături de noi codrii întregi de noi stejari. Le mulțumim deja pentru implicare, fiindcă știm cât sunt de receptivi și de responsabili. Mulțumim, de asemenea, celor de la Mai Mult Verde că se îngrijesc să avem o Românie mai bună.” a declarat Alin Petrache, Președintele FRR.
Stejarul a fost dintotdeauna și pretutindeni sinonim cu forța. De altfel, în latină, stejarul și forța sunt numite prin același cuvânt: robur. Frunza de stejar a apărut ca emblemă a rugbyului românesc în anul 1979, când președintele de atunci al Federației Române de Rugby, Viorel Morariu, unul dintre marii jucători ai ovalului românesc, a decis, după ce s-a consultat cu mai mulți specialiști, să adopte acest simbol în locul stemei țării. O schimbare care sfida într-un fel sistemul comunist, dar care dădea și o identitate proprie rugbyului românesc, o identitate creată pe imaginea de forță, putere, rezistență în fața tuturor obstacolelor sau intemperiilor.
Stejarul pedunculat (Quercus robur) este o specie autohtonă, care poate ajunge la vârsta de 600 de ani și la înălțimi de peste 10 metri. El ajunge la maturitate după vârsta de 50 de ani. Forma specifică a frunzelor are o bogată simbolistică în toată lumea. Cel mai bătrân stejar din România are peste 900 de ani şi se află la marginea satului Mercheaşa, la doar 79 de kilometri de Braşov.