Evenimente

Un octogenar a ramas fara banii de inmormantare dupa ce a fost inselat

Un octogenar a ramas fara banii de inmormantare dupa ce a fost inselat
Un octogenar a ramas fara banii de inmormantare dupa ce a fost inselat
Un octogenar a ramas fara banii de inmormantare dupa ce a fost inselat

Un brailean a cumparat doua inele si o bratara, despre care i s-a spus ca sunt din aur, cu suma de 2.460 lei, ulterior, dovedindu-se ca bijuteriile erau confectionate dintr-un material fara valoare. Batranul, in varsta de 80 de ani s-a lasat inselat de infractori, fara sa se gandeasca macar o clipa sa verifice autenticitatea bijuteriilor achizitionate.
Braileanul, in varsta de 80 de ani, amator de chilipiruri, a deschis usa unui necunoscut si a dat crezare vorbelor lui, ramanand astfel cu o consistenta paguba materiala. Incidentul care a avut loc saptamana trecuta a fost raportat la politie de pagubit la doua zile de la momentul inselaciunii. Una dintre categoriile de populatie considerate vulnerabile in ceea ce priveste victimizarea, sub toate aspectele ei, este cea la varsta senectutii. Caracterizata nu doar printr-un tonus fizic in declin, ci si printr-o fragilitate a intregii personalitati, mai irascibili, mai anxiosi si mai dornici de contacte sociale, pentru a inlatura sentimentul inutilitatii, amabili si dispusi sa intre in vorba cu oricine, sa primeasca in casa pe oricine. „Insa, cand acest „oricine” intuie?te nevoile emo?ionale ale unei persoane în vârst?, conexiunea este deja realizata si increderea castigata. De aici, drumul catre buzunarul acestuia nu mai este decat un pas foarte simplu”, a declarat Jenel Sogor, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Naivitate si lipsa de informare… sau ignoranta

Ideea de a achizitiona chilipiruri si de a incheia anumite tranzactii percepute ca avantajoase este frecvent intalnita si da „fluturi in stomac” celor pusi pe capatuiala. Doar ca modul de operare al infractorilor depaseste cu mult intuitia si, mai ales, comportamentul preventiv al victimelor, care, in unele cazuri, lipseste cu desavarsire.
„Dand dovada de imaginatie, viclenie, ipocrizie, unii infractori ajung sa fie foarte convingatori si amabili, castigand, chiar, simpatia victimei. Cu toate ca, de obicei, nu au foarte multe studii, infractorii reusesc cu succes sa se adapteze situatiei si trebuintelor victimei, astfel incat ofertele lor sa para de nerefuzat. Mint, speculeaza si, uneori, forteaza anumite situatii, astfel incat oamenii de bunacredinta, naivi si neinformati le pot deveni cu mare usurinta victime.”, ne-a mai spus in incheiere Jenel Sogor.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.