Cultura

Trei spectacole la acest sfârșit de săptămână la Teatrul Maria Filotti

Trei spectacole la acest sfârșit de săptămână la Teatrul Maria Filotti

Trei piese ce nu trebuie ratate se joacă la acest sfârșit de săptămână pe scenele Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila. Comediile ”Cântăreața cheală” și “Acasă la tata”, dar și drama BEFORE BREAKFAST, sunt piesele propuse publicului brăilean iubitor de teatrul în acest weekend. 

Vineri, 16 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Bujor Macrin a Teatrului “Maria Filotti” se joacă piesa “Cântăreaţa cheală”, de Eugen Ionesco, în regia lui Radu Iacoban.

“Cântăreaţa cheală” a constituit în anul 1950 debutul lui Eugène Ionesco, piesă care inaugurează teatrul absurdului şi demolează toate convenţiile dramaturgiei tradiţionale, urmată apoi, în 1951 de piesa “Lecţia” şi “Scaunele”, în 1952. Aceste opere dramatice au stârnit reacţii dintre cele mai diverse, dar originalitatea şi valoarea incontestabilă au impus, piesele lui Eugène Ionesco beneficiind de prestigioşi regizori şi actori de primă importanţă din teatrul francez sau cel londonez, precum Jean Louis Barrault, Orson Welles, Lawrence Olivier etc.

“Cântăreaţa Cheală” a fost jucată pentru prima dată pe 11 mai 1950 la Théâtre des Noctambules din Paris, Franţa. După un număr mare de interpretări a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind în 1989 premiul “Molière d’honneur”.

“Cântăreaţa Cheală” de Eugène Ionesco, în traducerea lui Vlad Russo şi Vlad Zografi, adaptarea scenică şi regia artistică – Radu Iacoban, scenografia -Tudor Prodan, light design – Bogdan Gheorghiu are la Teatrul Maria Filotti din Brăila o distribuţie cu: Ramona Gîngă, Valentin Terente, Corina Borş, Silviu Debu, Mădălina Anea, Adrian Ştefan.

Sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 18.00, tot la Sala Bujor Macrin se joacă piesa  “ACASĂ LA TATA”, de Mimi Brănescu, în regia lui Radu Nichifor.

“Acasă la tata” este o comedie explozivă, rafinată, plină de ritm şi de situaţii amuzante, un spectacol cu o distribuţie de excepţie formată din actorii Monica Zugravu, Corina Borş, Adrian Ştefan, Alexandru Marin, Narcisa Novac şi Dan Moldoveanu, alături de Lucian Pânzaru de la Teatrul “Fani Tardini” din Galaţi.

Fiecare dintre cele şapte personaje are propria poveste de viaţă, pretext pentru veritabile recitaluri actoriceşti.  După o ceartă de cuplu, un tânăr poet se întoarce în casa de la ţară pe care a părăsit-o pentru a deveni publicist la Bucureşti, cu câteva sute de articole în reviste pe care nu le citeşte nimeni şi apariţia într-un volum colectiv de poezii. Întoarcerea sa reprezintă un bun pretext pentru ca tensiunile cu tatăl său recăsătorit să renască şi pentru ca prietenul şi iubita din copilărie să-şi depene frustrările. Ba chiar şi mama vitregă sau profesorul de la şcoala din sat sau soţia prietenului. Oamenii lui Mimi Brănescu sunt vii şi, aşa cum ne-a obişnuit autorul, poantele curg minut de minut în jurul personajului central, puţin năuc, puţin acid, puţin depăşit de ce i se întâmplă.

Ritmul firesc şi dialogurile oricând posibile, smulse din mediul captivant al realismului, construiesc şi aici, ca şi în majoritatea pieselor semnate de Mimi Brănescu, o poveste în care dragostea se mixează cu comentariul social şi, mai ales, cu comedia care ţâşneşte în tot momentul.

Actorul Adrian Ştefan a obţinut la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, ediţia 2015, Premiul pentru “Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul Petrică din spectacolul “Acasă la tata”.

Duminică, 18 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio “Bujor Macrin” se joacă BEFORE BREAKFAST, un spectacol cu doi actori de excepție, în piesa într-un act a marelui dramaturg american Eugene O’Neill, în regia soților Andrei şi Andreea Grosu. Piesa îi are în distribuţie pe actorii Mihaela Trofimov şi Richard Bovnoczki.

Doi oameni și povestea lor. O cameră înghesuită cu amintiri și o cafea aburindă pe masă. Începe dimineața cum încep toate diminețile, cu trezirea, cu deschiderea ochilor, cu primul cuvânt, cu primul gând, cu speranța unei zile victorioase, cu micul dejun. El, ea și micul lor dejun. Sunt lucruri pe care nu și le spun de frică sau pentru că nu știu cum. Toate au un final și toate o pot lua de la capăt. Lupta în doi e o luptă crudă care nu  are un câștigător, amândoi pierd. Sau poate că în zilele cu un mic dejun reușit, se salvează.

Acest spectacol este invitat pe data de 29 noiembrie la cel mai interesant teatru independent din Romania, UNTEATRU, pentru două reprezentaţii, de la ora 19,00 şi ora 21,00.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •