Cultura

Trei spectacole de văzut și revăzut în acest weekend la Teatrul Maria Filotti

Trei spectacole de văzut și revăzut în acest weekend la Teatrul Maria Filotti

Teatrul “Maria Filotti” vă propune la acest sfârșit de săptămână trei piese de excepție. Două dintre piesele propuse în acest weekend sunt premiere ale stagiunii 2018-2019, iar cealaltă este o comedie care atrage publicul la sală și la 6 ani de la premieră. 

Vineri, 15 martie 2019, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se joacă REGELE GOL de Evgheni Şvarţ, regia spectacolului Lucian Sabados.

Preluând motivul central din basmul “Hainele cele noi ale împăratului”, piesa “Regele gol” a lui Evgheni Şvarţ tratează în parabole probleme grave cu care se confruntă lumea contemporană, în speţă aspecte ale unui sistem totalitar de care Europa actuală  nu  duce  lipsă, din nefericire. Hans Christian Andersen a scris acest basm, care, prin mesaj, este destinat mai mult adulţilor, decât copiilor. Este o ilustrare vie a infatuării fără limite, a slugărniciei, a ignoranţei şi a conformismului de turmă, toate aceste defecte umane devenind surse de inspiraţie şi, mai târziu, mijloace de speculaţie pentru escroci. Scrisă în 1934, în plină ascensiune fascistă, piesa lasă să se ghicească multe în spatele replicilor rostite pe scenă, devenind o vehementă satiră la adresa dictaturii în general, şi un apel la sinceritate, frumuseţe morală şi dreptate.

Cu o traducere de Doina Criş şi Ion Vărădeanu, regia artistică şi ilustraţia muzicală – Lucian Sabados, decorul – Gheorghe Mosorescu, costume – Elena Gheorghe, muzica originală şi orchestraţie Cornel Cristei, coregrafia – Gelu şi Dana Baciu şi concept video şi proiecţii Ştefan Cudălbeanu, spectacolul are în distribuţie actori îndrăgiţi de publicul brăilean: CHRISTIAN – ADRIAN ŞTEFAN; HEINRICH – NICHOLAS CAŢIANIS; PRIM MINISTRUL – ZANE JARCU; PRINŢESA – NARCISA NOVAC; REGELE GOL – LUCIAN PÎNZARU; GUVERNANTA, POETUL CURŢII – CĂTĂLINA NEDELEA; MINISTRUL SENTIMENTELOR INTIME – ELENA ANDRON; DUCESA, BUCĂTARUL, ÎNVĂŢATUL – FLORI POPA; CONTESA , ŞAMBELANUL, LUSTRAGIUL – SILVIA TARIQ; REGELE TATĂ – DAN MOLDOVEANU; BARONEASA, CROITORUL – CĂTĂLINA NEDELEA/ WANESSA RADU; PRIMARUL, VALETUL, VOCE ROBOŢEL  – ALEX IORDACHE.

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti”, Sala Bujor Macrin, se joacă BEFORE BREAKFAST de Eugene O’Neill, regia Andrei şi Andreea Grosu, scenografia Vladimir Turturică.

Doi oameni şi povestea lor. În rolul doamnei Rowland-Mihaela Trofimov. În rolul lui Alfred- Richard Bovnoczki. O cameră înghesuită cu amintiri şi o cafea aburindă pe masă. Începe dimineaţa cum încep toate dimineţile, cu trezirea, cu deschiderea ochilor, cu primul cuvânt, cu primul gând, cu speranţa unei zile victorioase, cu micul dejun. El, ea şi micul lor dejun. Sunt lucruri pe care nu şi le spun de frică sau pentru că nu ştiu cum. Sunt nerostitele care plutesc prin cameră şi care-şi fac culcuş în mintea lor până la final. Toate au un final şi toate o pot lua de la capăt. Lupta în doi e o luptă crudă, care nu  are un câştigător, amândoi pierd. Sau poate că, în zilele cu un mic dejun reuşit, se salvează.

Duminică. 17 martie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti se va juca comedia ”Papagalița și curcanul”, a cărei premieră a avut loc în februarie 2013.

Piesa lui Robert Thomas, Papagaliţa si Curcanul sau La Perruche et le Poulet în franceză, este o comedie neagră în trei acte prezentată pentru prima dată la Paris în anul 1966 la Théâtre du Vaudeville. Acțiunea are loc în apartamentul Maestrului Rocher, notar din Paris, apartament în care, într o seară după plecarea clienţilor, Alice Postic, secretara, descoperă cadavrul notarului cu un cuţit înfipt în spate. Alice, disperată, reuşeşte să anunţe poliţia înainte de a leşina, însă la sosirea ofiţerului Maximin, trupul notarului dispăruse! În scenă apare şi inspectorul Henri Grandin, cunoscut în lumea poliţiştilor drept „omul de fier”, datorită cerbiciei sale, acesta se dovedeşte a fi o mai veche cunoştinţă a domnişoarei Postic. Aceasta, însufleţită de dorinţa aflării adevărulului, porneşte propria anchetă. De aici până la final urmează o adevărată cavalcadă de încurcături şi suspiciuni, iar concluzia finală generală este: „Moartea nu a fost ceea ce am crezut!!!”

Distribuţia:
Alice Postic – telefonista maestrului Rocher, notar – Monica Zugravu Ivaşcu
Henri Grandin , inspector judiciar – Marcel Turcoianu
Maestrul Rocher, notar- Valentin Terente
Clara Rocher, sotia lui – Elena Andron
Suzzane Brissard , secretara – Ramona Gângă
Robert Charance ,notar – Cristian Gheorghe
Maximin , agent de poliţie – Adrian Ştefan
Virginie Renoire , dactilografa – Narcisa Novac
Doamna Tachard , o clientă – Wanessa Radu
Domnul Prague, un client – Dan Moldoveanu
Domnul Logan – Ionel Spalatu
Clienţi: Ioana Dragu , Miţa Voicu , Nela Necula , Mihai Ardeleanu
Muzica şi coloana sonoră – Cornel Cristei
Scenografie şi costume – Raluca Polea
Regia artistica – Radu Nichifor

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •