joi, 30, noiembrie 2023
6 °c
Ro

Trei spectacole de exceptie in acest weekend la Teatrul Maria Filotti

În acest weekend, Teatrul Maria Filotti îi așteaptă pe brăileni cu trei spectacole de excepție. Actorii teatrului brăilean pun în scenă spectacole de Anton Pavlovici Cehov, Alexandru Kirițescu și Molière, care trebuie văzute sau revăzute. 

Vineri, 30 martie 2018, de la orele 18.00, pe scena din Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se joacă spectacolul BĂRBAŢI, FEMEI ŞI VIAŢA DINTRE EI – patru piese scurte de Anton Pavlovici Cehov, în direcţia scenică a lui Victor Ioan Frunză.

Spectacolul conţine patru dintre cele mai importante şi celebre piese scurte ale lui Cehov: “Calhas” (“Cântecul lebedei”), “Ursul” , “Jubileul’” şi “Cerere în căsătorie” .

Binecunoscutul regizor Victor Ioan Frunză abordează aceste pagini celebre din creaţia dramaturgului rus din punctul de vedere al updatării noţiunii de vodevil, astfel că, prin acest spectacol, se pune în valoare şi postura de autor de comedie a marelui Cehov .

În distribuţia spectacolului îi puteți vedea pe actorii: Alin Florea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gîngă, Adrian Ştefan.

La pian- profesor Adriana Burcă; dramaturgia- Adrian Nicolae; muzica- Tibor Cari; scenografia- George Mosorescu.

Sâmbătă, de la ora 18.00, pe scena din Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se joacă spectacolul GAIȚELE de Alexandru Kirițescu, în regia lui Radu Nichifor, una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească.

Regia este semnată de Radu Nichifor, din distribuţie fac parte: Monica Ivaşcu, Elena Andron, Ramona Gîngă, Corina Georgiana Borş, Dan Moldoveanu, Cătălina Nedelea, Florentina Popa, Camelia Dilbea, Zane Jarcu, Marcel Turcoianu. Decorul şi costumele sunt realizate de Vioara Bara. 

„Gaiţele” reprezintă una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească, “Gaițele” sau ”Cuibul de viespi”, cum se intitula la începutul anilor 30, un text de mare forță dramatică, care degajă o energie uriașă.
O satiră socială, cum însuși autorul ei o numea, “în care m-am străduit, cu adevăr și mânie, să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toata hâda ei goliciune”.

Ramona Gîngă a câştigat la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, Premiul ”CEL MAI BUN ROL SECUNDAR FEMININ”, pentru partitura Margareta din Gaiţele.

Duminică, 1aprilie, de la orele 18.00, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” iubitorii teatrului pot vedea piesa TARTUFFE, de Moliere, în viziunea regizorală şi versiunea scenică a tânărului Alexandru Mâzgăreanu. 

Cu o distribuţie de excepţie: Emilian Oprea, Valentin Terente, Andreea Vasile, Corina Borş, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Adrian Ştefan, Emilia Mocanu, Vlad Galer, TARTUFFE se dovedeşte a fi un spectacol de referinţă, în traducerea lui Doru Mareş, decor – Andrada Chiriac, costumele – Alexandra Mâzgăreanu, muzica – Alexandru Dan Suciu.

Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre cei mai creativi şi mai de succes regizori ai tinerei generaţii este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Facultatea de Teatru, Secţia “Regie”, la clasa profesorului Tudor Mărăscu. Alexandru Mâzgăreanu a lucrat în teatre importante din România: Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, ArCuB şi Teatrul Metropolis, dar şi pe scena Teatrului “Regina Maria” din Oradea şi a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

Maestru al comediilor de moravuri, Molière ne propune şi peste secole o satiră a defectelor umane: ipocrizia, naivitatea, viclenia. Capodoperă a comediei de caracter, Tartuffe aduce în scenă prototipul individului hotărât să parvină prin orice mijloace, dar de îndată ce îşi atinge scopul, masca servilă şi umilă cade, dezvăluindu-i adevărata faţă, aceea de stăpân fără scrupule.

TARTUFFE ,o poveste despre obsesie, spusă în versuri , este un spectacol ce dezvăluie pericolul imposturii și al bigotismului, o comedie frumoasă despre bine și rău, dar și despre cât de greu e să deosebești binele de rău.