De luni au început înscrierile pentru clasa pregătitoare în toată ţara. Până în prezent, conducerea Inspectoratului Şcolar General ne-a spus că nu apărut nicio problemă, ci dimpotrivă, părinţii par să fie mai bine organizaţi în comparaţie cu anii trecuti. Iulian Danielescu ne-a spus că cel mai probabil vor fimici probleme cu părinţii care ţin morţiş să îşi înscrie copii la şcolile cu renume, deşi nu fac parte din circumscripţia la care sunt arondaţi. În perioada 19-28 februarie este organizată şi ziua porţilor deschise în şcoli, pentru ca părinţii şi micuţii să se poată familiariza cu mediul în care îşi vor petrece următorii ani de studiu.
La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierea se va face în două etape, prima între 24 februarie şi 14 martie, iar a doua între 25 martie şi 4 aprilie. La clasa pregătitoare se pot înscrie toţi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până pe data de 31 august 2014, iar cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie şi 31 decembrie se pot înscrie doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Intre 19 şi 28 februarie se va organiza “Ziua porţilor deschise” pentru părinţii care vor să îşi înscrie copilul la clasa pregătitoare.
Incepând cu 24 februarie părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare până pe data de 14 martie pentru anul şcolar 2014-2015. Aceştia vor trebui să completeze o cerere-tip la unitatea de învăţământ la care doresc să îşi şcolarizeze copilul sau online, pentru a evita eventuale aglomeraţii. Intre 19 şi 28 februarie se organizează în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitatea specifică clasei pregătitoare “Ziua porţilor deschise”, timp în care părinţii şi copiii lor pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în unitatea respectivă, organizându-se totodată întâlniri speciale pentru informarea şi consilierea părinţilor. “ Înscrierile decurg normal. Mai ales cu Zilele porţilor deschise”, părinţii merg la unitate şi vorbesc cu profesorii care vor lua elevii. Într-adevăr ar putea fi o problemă la şcolile foarte solicitate unde vor fi mai multe cereri decât clasele aprobate, însă fiecare şcoală are criterii pentru primirea elevilor dinafara circumscripţiei”, ne-a declarat Iulian Danielescu, Inspector Şcolar General.
Înscrierea se face în două etape
Înscriere se face şi anul acesta în două etape. In prima etapă, programată între 24 februarie şi 14 martie, de luni până vineri între orele 08.00 şi 20.00 şi sâmbătă între orele 08.00 şi 13.00, părinţii pot opta pentru înscrierea copilului lor atât la şcoala de circumscripţie, cât şi pentru o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie pe locurile rămase libere, iar în a doua etapă se vor înscrie copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în prima etapă.
“Nu rămâne niciun copil neînscris. Părinţii care au optat pentru o anumită şcoală care nu face parte din circumscripţia la acre sunt arondaţi şi nu au reuşit să intre pe locuri din diverse motive vor fi dirijaţi către şcoala de crcumscriţie. Noi avem toate şcolile foarte bune şi frumoase, toţi învăţătorii foarte buni, nu văd de ce nu şi-ar înscrie părinţii, copii la şcoala de care aparţinŢ, ne-a mai spus Iulian Danielescu.
De asemenea, inspectorul ne-a spus că, în eventualitatea în care de o şcoală apaţin mai mulţi elevi decât au fost prevăzuţi iniţial, conducerea unităţii de învăţământ va face o solicitare căre inspectorat pentru suplimentarea numărului de clase. „În prima etapă sunt copii din cricumscripţia şcolară, dacă ei sunt mai mulţi decât a recenzat şcoala, conducerea ne face adresă nouă şi suplimentăm numărul de clase. Dacă şcoala nu a completat numărul de locuri, în a doua etapă primeşte cereri a altor elevi din afara circumscripţiei, pe care are voie să îi primească în funcţiile de criteriile stabilite de fiecare unitate în parte. Noi verificăm doar ca aceste criterii să nu fie discriminatoare”, ne-a mai spus sursa citată.
Actele necesare pentru înscrierea copilului la clasa pregătitoare sunt: cerere-tip de înscriere, copii după actul de identitate al părintelui sau tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare, unde este cazul, alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi specifice, unde este cazul.