Administratie Economie

Taxa pe stalp sugruma companiile Cosmote si Romtelecom

Taxa pe stalp sugruma companiile Cosmote si Romtelecom
Taxa pe stalp sugruma companiile Cosmote si Romtelecom
Taxa pe stalp sugruma companiile Cosmote si Romtelecom

 

Taxa pe construcţii speciale le pune beţe în roate unor companii majore din mediul investiţional românesc, precum Romtelecom sau Cosmote, care ar putea amâna o parte din investiţiile planificate pentru acest an, de 170 milioane de euro, în urma aplicării acestui impozit, a cărui valoare pentru acest an, în cazul Romtelecom, va fi dublă faţă de impozitul pe profit plătit pentru 2013.

Directorul general al celor doi operatori telecom, Nikolai Beckers, citat de Mediafax:

România are nevoie de investiţii în infrastructură, iar taxele adiţionale pe acest segment ar fi de-a dreptul contra-productive. În cazul Romtelecom şi Cosmote România, cea mai mare parte a investiţiilor planificate pentru acest an, care totalizează 170 de milioane de euro, sunt direcţionate către tehnologia 3G şi 4G, pentru segmentul de comunicaţii mobile, respectiv FTTH, pentru cel de comunicaţii fixe. Din nefericire, din cauza cadrului legislativ actual, am putea fi nevoiţi să amânăm parte din aceste planuri, companiile noastre fiind considerabil afectate de taxa pe infrastructură.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate la 20 mai, prima plată fiind programată pentru 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Potrivit aceleiaşi surse, Beckers a mai spus:

În opinia noastră, aceasta ar trebui să se calculeze la valoarea contabilă netă a construcţiei, nu la cea nominală brută. Decizia pentru această taxă a fost luată fără nicio consultare prealabilă a mediului de afaceri; apare un nou semn de întrebare cu privire la predictibilitatea mediului fiscal din România. De când proiectul a devenit public, am transmis punctul nostru de vedere, precum şi propuneri pentru o implementare clară şi facilă. Piaţa telecom din România se confruntă deja cu mari provocări în identificarea de resurse pentru finanţarea investiţiilor în reţelele fixe şi mobile de generaţie următoare. Actuala modalitate de calcul duce la taxarea excesivă în domeniul telecom şi la un impact discriminatoriu la nivelul grupului nostru. Pentru o industrie ca a noastră, în care infrastructura este un element cheie, această taxă poate dubla sau chiar tripla povara fiscală. Spre exemplu, pentru Romtelecom, valoarea anuală a taxei pe infrastructură este dublă faţă de impozitul pe profit plătit de către companie pentru 2013.

Şeful Romtelecom şi Cosmote susţine că taxa ar trebui abolită pentru sectorul telecomunicaţiilor cât mai repede posibil:

Totuşi, una dintre soluţiile de mijloc promovate de către mediul de afaceri este modificarea bazei de calcul la valoarea amortizată a activelor (valoarea contabilă netă). Această soluţie ar reduce presiunea asupra economiei, in acelaşi timp depăşind estimarea făcută iniţial de către Guvern ca venituri la bugetul de stat, de 488 milioane de lei pe an.

Beckers a mai explicat că sectorul telecom este deja printre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat prin taxe şi impozite, un exemplu fiind licitaţia pentru spectrul 4G, în urma căreia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenţă.

Beckers:

Mai mult, actuala formă a legii este discriminatorie faţă de Romtelecom. Astfel, peste 40% din impactul total în industrie va fi suportat de către noi, datorită moştenirii privind infrastructura de cupru şi reţea.

Pentru o creştere economică, este crucial ca România să atragă investiţii, iar aceasta se poate întâmpla doar dacă statul creează mediul propice în acest sens, consideră şeful celor două companii telecom:

România excelează în IT&C, atât din punct de vedere al potenţialului şi entuziasmului utilizatorilor, cât şi din punct de vedere al realizărilor de până acum. De aceea, avem nevoie de predictibilitate fiscală, în special în industria în care activăm.

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicaţii. Acţionari sunt grupul elen OTE – 54,01% şi Ministerul pentru Societatea Informaţională – 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom deţine 40% din OTE Group. Potrivit datelor oficiale, Romtelecom a raportat, în 2013, venituri totale de 609,5 milioane de euro, în scădere cu 1,6% faţă de 2012. Cosmote România este al treilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, după Orange România şi Vodafone România. În 2013, veniturile Cosmote au scăzut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •