Ingrediente
Pentru aluat
175g unt
100g zah?r tos
250g f?in? alb?, plus extra pentru pudrat
25g migdale m?cinate
1 ou b?tut
Pentru umplutur?
5 ou?
200g zah?r tos
sucul ?i coaja fin ras? de la 4 portocale
suc de la 1 l?mâie
142ml smântân? gras?
140g ciocolat? amar?, buc??i
Pentru amestecul de portocale caramelizate
2 portocale decojite ?i coaja lor fin ras?
200g zah?r tos
Mod de preparare
- 1. Se preg?te?te aluatul punând untul, zah?rul, f?ina ?i migdalele într-un robot de buc?t?rie ?i se amestec? pân? când compozi?ia va ar?ta ca pesmetul. Se adaug? oul pu?in câte pu?in, se amestec? pân? când se leag? compozi?ia – s-ar putea s? nu fie nevoie chiar de tot oul. Se scoate aluatul ?i se fr?mânt? pu?in pentru a-l modela. I se va da forma unui disc plat, care se va înf??ura în folie de plastic ?i se va l?sa la rece 30 de minute.
- 2. Se d? cuptorul la 180°C/gaz. Pe o suprafa?? pudrat? cu f?in?, se întinde aluatul astfel încât s? se poat? umple o form? de tart? cu fundul deta?abil, cu diametrul de 23 de cm, l?sând blatul s? atârne pu?in ?i în afara marginilor. Se a?az? hârtie de copt în form? peste aluat, apoi se a?az? greutatea (bile sau fasole mare uscat?) pentru copt orb. Se coace 20 de minute, pân? când marginile devin aurii. Scoate?i greutatea ?i continua?i s? coace?i înc? 10 minute, pân? ce baza blatului devine aurie. Se scoate ?i se las? la r?cit, iar cuptorul se d? la 130°C/gaz 2.
- 3. Între timp, se preg?te?te umplutura. Se amestec? ou?le ?i zah?rul bine, se adaug? sucul de citrice, coaja ?i smântâna. Se toarn? într-o can? ?i se las? deoparte. Se tope?te ciocolata într-un bol, în bain marie sau în cuptorul cu microunde. Imediat ce blatul s-a r?cit, se înl?tur? marginile care atârn? în afara formei ?i se unge cu ciocolat? din bel?ug. Se las? s? se r?coreasc? ?i se repet?.
- 4. Se pune din nou forma de tart? în cuptor ?i se toarn? repede, dar cu grij?, amestecul de portocale deasupra. Se coace 45-50 de minute pân? când amestecul se a?az?. Se r?ce?te în form?. Dac? o preg?ti?i în avans, acum o pute?i pune la r?cit peste noapte.
- 5. Pentru amestecul de portocale, se taie buc??i portocalele deasupra unui bol, p?strând orice suc ?i storcând ?i membrana. Se pune coaja într-o crati?? cu ap? rece, se fierbe, se acoper? ?i se d? deoparte. Se tope?te zah?rul într-o tigaie cu un strop de ap?, apoi se aduce la punctul de fierbere. Se las? la foc mic pân? se ob?ine un caramel de culoarea chihlimbarului; cât este înc? pe foc, se adaug? coaja, buc??ile de portocal? ?i sucul lor. Se amestec? pu?in înainte de a turna compozi?ia într-un bol. Se scoate tarta pe un platou ?i se strope?te cu sirop de la portocale. Fiecare felie se decoreaz? cu 1-2 buc??i de portocal?, pu?in? coaj? ?i sirop. Se serve?te restul amestecului de portocale separat.