Administratie

Țânțarii, eterna problemă a brăilenilor pe timp de vară

Țânțarii, eterna problemă a brăilenilor pe timp de vară

La punctul diverse al ședinței CLM din 20 iulie, consilierul municipal PNL, Costel Petrică Popa, i-a solicitat primarului Brăilei, Marian Dragomir să verifice ce substanțe contra țânțarilor sunt folosite în acțiunile de dezinsecție care se desfășoară pe raza municipiului. Consilierul liberal a spus ironic că aceste substanțe par că mai degrabă le măresc rezistența țânțarilor, decât să-i omoare.

„O mică problemă pe care aș dori să i-o aduc în atenție domnului primar. Chiar dacă nu sunt membru PSD, mă simt obligat să-l laud pentru că a dat dispoziție acum vreo 2 sau 3 săptămâni să se acționeze împotriva invaziei de țânțari. Cu toate acestea, țânțarii au devenit din ce în ce mai mulți, mai ales în zonele cu vegetație din municipiul Brăila și sper ca pe viitor, operatorul care a câștigat licitația, care se ocupă de această problemă, să folosească substanțe care să aibă nu un efect de întărire a rezistenței a țânțarilor, ci un efect de omorâre a lor. Pentru că după ce s-a dat cu substanțele respective efectul se vede și se simte că a fost cam invers. Pe mine nu mă interesează decât să avem cât mai puțini țânțari în Brăila” a spus consilierul municipal PNL.

Dragomir a spus că se folosesc substanțe contra țânțarilor omologate, în concentrațiile permise de lege.

”Nu putem mări concentrația, pentru că riscăm să ajungem la alte probleme.

„Cei care combat țânțarii sunt angajații SUPAGL Brăila, serviciu al Primăriei. Într-adevăr, este un număr foarte mare de țânțari care provin în special din Insula Mică a Brăilei, dar și din zonele limitrofe municipiului Brăila. Până în prezent s-a acționat la sol. Urmează ca din 21 iulie să intre și elicopterul care va distribui substanțele respective atât peste Insula Mare a Brăilei, cât și peste vegetația din jurul municipiului Brăila, dar este nevoie ca la acțiunile noastre să participe și comunele limitrofe.

Cu siguranță și ploile din ultima perioadă și creșterea nivelului Dunării, care a intrat în «bălțile de împrumut», cum li se spune, au condus la această creștere a numărului de țânțari.

S-a acționat în fiecare noapte săptămâna trecută, se va acționa și săptămâna aceasta în fiecare noapte și în plus, va fi elicopterul care va distribui subtanțele din aer.

În rest, există anumite substanțe omologate și o limită maximă a concentrației acestor substanțe. Dacă se dau în exces vom avea alte efecte și cei de la anumite ONG-uri sau Garda de Mediu se pot sesiza,” spune primarul Marian Dragomir.

Astăzi, de dimineață, un elicopter a survolat municipiul Brăila, dar seara țânțarii erau la fel de activi ca și zilele trecute.

Popa a spus că toate substanțele fito-sanitare și de combatere a țânțarilor, care se comercializeză în România, sunt omologate, iar Primăria ar trebui să caute substanțe mai puternice, care întradevăr să combată țânțarii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •