Actualitate

Sute de credinciosi asteptati vineri la hramul Manastirii Maxineni

Sute de credinciosi asteptati vineri la hramul Manastirii Maxineni
Sute de credinciosi asteptati vineri la hramul Mănăstirii Măxineni
Sute de credinciosi asteptati vineri la hramul Mănăstirii Măxineni

Vineri, 24 iunie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de hramul Mănăstirii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, din localitatea Măxineni, judeţul Brăila.

Mănăstirea Măxineni, atestată pentru întâia dată la 2 septembrie 1637, a fost ridicată pe locul unei biserici mai vechi de lemn, după ce, în timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanţa strategică a zonei. Mănăstirea a fost enumerată de Matei Basarab, în hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, în rândul marilor ctitorii. Lucrările de construcţie au durat până la 25 iunie 1651, când a avut loc sfinţirea bisericii.

După  1864, biserica a funcţionat ca lăcaş de cult pentru sătenii din Măxineni până la 1877. În timpul luptelor primului război mondial, la 1917, biserica este complet distrusă, rămânând în părăsire şi uitare vreme de mai bine de şapte decenii.

După  1990, mănăstirea este reînfiinţată, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Casian al Dunării de Jos şi prin strădania arhim. Simeon Ovezea. După săvârşirea sa din viaţă, efortul de rezidire a mănăstirii este continuat de o mică obşte de monahi, sprijinită de Primăria Municipiului Brăila şi de numeroşi ctitori. La 24 iunie 2004, Chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit noua biserică a mănăstirii şi a binecuvântat noile corpuri de chilii.

Noua biserică a mănăstirii, situată la 45m de vechea ctitorie domnească, a fost ridicată în perioada 2001-2004 în stilul bisericilor lui Matei Basarab, cu dimensiuni în plan de 19 x 7 m, la abside lăţimea sfântului locaş ajungând la 13 m, şi cu o înălţime de 19 m. Biserica este prevăzută cu o singură turlă, pe naos. În prezent, la interior, se execută lucrările de pictură, în tehnică fresco.

Pentru evitarea oricăror situaţii de natură să tulbure desfăşurarea în bune condiţii a acestor manifestări religioase, peste 40 de jandarmi brăileni vor fi alături de credincioşi. Intrarea în dispozitivul de ordine publică, din care fac parte şi lucrători din cadrul I.P.J. Brăila şi I.S.U. Brăila,  se va face gradual, începând de mâine, joi, 23 iunie a.c.

Jandarmeria Brăila face următoarele recomandări persoanelor participante:

– să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;

–  să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor;

–  să acorde atenţie bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje ect.);

– să sesizeze imediat despre săvârşirea vreunei fapte antisociale sau despre producerea unei situaţii neprevăzute, care îi poate afecta.

WP_20160529_005 WP_20160529_008 WP_20160529_010 WP_20160529_011 WP_20160529_014

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •