Administratie

Statistica ingrijoratoare, 79.901 copii sunt crescuti de rude

Statistica ingrijoratoare, 79.901 copii sunt crescuti de rude
Statistica ingrijoratoare, 79.901 copii sunt crescuti de rude
Statistica ingrijoratoare, 79.901 copii sunt crescuti de rude

Contextul socio-economic din ultimii ani i-au determinat pe multi romani sa isi caute un loc de munca in strainatate, chiar daca acasa copii raman in grija rudelor. Potrivit unui studiu la nivel national realizat de Ministerul Muncii, numai anul trecut, 79.901 de copii au tanjit dupa dorul parintilor. Primarul Simionescu spune ca in aceasta perioada se lucreaza la un proiect de lege, prin care parintii trebuie sa anunte din timp autoritatile locale cu privire la plecarea lor in strainatate, pentru a se gasi cu sprijinul autoritatilor cea mai buna alternativa de crestere a copilului.

In evidenta celor de la Ministerul Muncii figureaza 79.901 copii ai caror parinti muncesc in strainatate. Dintre acestia, 22.993 de copii aveau ambii parinti plecati la serviciu in afara.  Directia pentru Protectia Copilului atrage atentia si spune ca numarul acestora este cu mult mai mare, multe cazuri nefiind inregistrate oficial. Nici in Braila situatia nu este mai buna. Primarul spune ca datele inregistrate la Directia de Asistenta Sociala nu sunt dintre cele mai exacte, tocmai pentru ca parintii nu isi anunta plecarea. Edilul spune ca a purtat o discutie in acest sens la Asociatia Municipiilor, unde este presedinte, in vederea realizarii unui proiect de lege, prin care parintii sa fie obligati sa isi anunte plecarea din tara si sa numeasca un tutore capabil pentru copilul lor. „Exista un demers pe care l-am discutat si la Asociatia Municipiilor, despre a da un proiect de lege, prin care cetatenii care parasesc tara sa fie obligati sa anunte inainte, pentru a vedea in grija cui lasa copiii. De obicei, cei care au grija de ei au un altfel de comportament, au un fel de constrangere si nu iau atitudine asa cum ar trebui”, ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
Datele sunt cu atat mai ingrijoratoare, cu cat, cei de la Protectia Copilului nu au o buna monitorizare in mediul rural, acolo unde marea majoritate a familiilor sunt plecate la munca in strainatate. Primarul ne-a mai spus ca de multe ori au fost gasite cazuri, in care ambii parinti erau plecati si copii erau in grija bunicilor care abia se puteau ingriji de micuti, sesizarile fiind facute de vecini.
„Exista o formula obligatorie de anunt, inclusiv din punct de vedere cetatenesc. Avem si cazuri in care, chiar daca parintii sunt acasa vin la scoala si spun ca nu ii mai pot ingriji, pentru ca nu mai reusesc sa ii stapaneasca. Chiar si asa va spun ca sunt copii care desi au parintii plecati sunt foarte bine ingrijiti. In general legea ne spune ca un copil trebuie sa stea in grija familie naturale si a rudelor sale, dar nu de fiecare data acest lucru este tocmai bun.”, ne-a mai spus acesta.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.