Stiri Administratie

Stancu a parasit sediul DNA Galati incatusat

Stancu a parasit sediul DNA Galati incatusat
Stancu a parasit sediul DNA Galati incatusat
Stancu a parasit sediul DNA Galati incatusat

Vineri dimineață, în jurul orei 3.00, președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a fost reținut de procurorii DNA și trimis încătușat în arestul IJP Galați, iar astăzi în jurul prânzului va ajunge în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tot astăzi după amiază vor fi trmiși în fața instanței și vicepreședintele CJ Brăila, Florin Mija, dar și șeful serviciului achiziții publice din cadrul CJ Brăila, Ghiocel Nicolae Moisiu, cu propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cei doi au primit şi ei ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, după ce joi seară au fost anchetaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi.

Gheorghe Bunea Stancu
Gheorghe Bunea Stancu

Liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat de acasă joi dimineaţă de mascaţii Jandarmeriei, iar după aproape 12 ore de percheziții la domiciliul său și la sediul CJ Brăila, a fost dus la DNA Galați unde a stat trei ore faţă în faţă cu procurorii, timp în care s-a încercat audierea sa. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a refuzat însă să facă orice fel de declaraţie. La ieșirea din sediul DNA a vorbit doar avocatul său. „Nu mi s-a spus în ce constă prejudiciul, din ce este compus prejudiciul. Şi este esenţial pentru infracţiunile care i se reţin dumnealui”, a spus Ion Popa.

Procurorii îl acuză pe Bunea Stancu de abuz în serviciu şi conflict de interese. Timp de doi ani, spun anchetatorii, şeful CJ Brăila, împreună cu vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, şi directorul de la Achiziţii Publice, Nicolae Moisiu, ar fi acordat în mod preferenţial mai multe contracte din bani publici unor cunoscuţi. „Este vorba despre nişte contracte de reparaţii, de execuţie, încheiate de Consiliul Judeţean în 2009-2010, ale căror nereguli se constată acum, în 2014. Şi ultima chestiune pe care o spun este că toate aceste contracte au fost verificate la vremea respectivă de Consiliul Naţional al Judecării Contestaţiilor. Toate fiind găsite atunci în regulă”, a explicat avocatul lui Nicolae Moisiu, Gigel Potrivitu.

Anchetatorii spun că, între 2009 şi 2011, Bunea Stancu, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Florin Mija, şi directorul de la Achiziţii Publice, Nicolae Moisiu, ar fi format un triunghi al ilegalităţilor, acordând preferenţial mai multe contracte din bani publici unor apropiaţi.

Contractele vizau reabilitarea a două spitale din Brăila, reparaţii la trei drumuri judeţene, dar şi deszăpezirea din ultimii patru ani. Înţelegeri au fost parafate cu trei firme: Tancrad Construct SRL, Tancrad SRL şi Concivia SA, ultima aparținându-i chiar şefului Consiliului Judeţean. Cele trei firme sunt singurele care au participat la licitaţiile cele mai importante, fiind în consecinţă şi câştigătoarele contractelor acordate pe plan local şi judeţean. Prejudiciul total se ridică la 3 milioane de lei, spun procurorii.

Astfel, la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila care a trecut în administrarea Consiliului Judeţean în iulie 2010, la doar o lună de la preluare, Gheorghe Bunea Stancu a semnat un contract cu Concivia SA, firmă la care este el însuşi acţionar prin Bursagrirom, în valoare de aproape 60.000 de lei. Cu aceşti bani, firma urma să efectueze lucrări la instalaţiile de electrice, sanitare şi de ventilaţie, dar şi reparaţii generale şi de renovare. Firma nu s-a oprit aici: a câştigat doi ani la rând, în 2009 şi 2010, contracte de reabilitare şi modernizare pentru mai multe alte clinici. Cei mai mulţi bani au fost daţi însă către firmele Tancrad – peste 10 milioane de lei în ultimii patru ani.

În luna februarie a acestui an, Gheorghe Bunea Stancu lansa un avertisment către colegii de partid, afirmând că dacă va fi ridicat de anchetatori, va avea grijă să nu se ducă singur la închisoare, înregistrarea fiind depusă la dosar. „Nu o să pic doar eu ca prostul, vă iau pe toţi după mine. Pe toţi. Până şi pe procurorii care m-au scos până acum. Mă duc eu, trag tot judeţul după mine, şi Bucureştiul. Ne ducem cu toţii la mititica”, spunea preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •