Opinii - Comentarii

Sobolaneala din bugetele locale. Dac-o fi sa fie, o sa fie si sange!

Sobolaneala din bugetele locale. Dac-o fi sa fie, o sa fie si sange!

Fonduri

 

Dacă ar fi să adunăm şi să zidim arhitectonic toate studiile de fezabilitate care au făcut găuri negre în România din perioada postdecembristă şi până în prezent, probabil că ne-ar ieşi lejer de o a doua Casă a Poporului.

Printre borfaşii obişnuiţi să-şi umfle buzunarele din banul public, tunul financiar prin intermediul studiului de fezabilitate e aşa, un fel de crème de la crème, un vârf de eleganţă în ciordeală, prăduirea cu ştaif sub aparenţa cruntelor responsabilităţi.

Aţi văzut, de pildă, cât fainoşag foloseşte primarul-starletă al Galaţiului, Marius Stan? În spaţul public, el nu e mârlan de baltă precum Bunea Stancu, alt mare ronţăitor de fezabilitate, ci se vrea un esprit de l’étiquette. Din spatele unui zâmbet modelat cu penseta, Marius Stan, ca edil, practică bunele maniere, niciodată nu vorbeşte urât şi pluteşte ca un dandy prin faţa cetăţenilor, înecându-i în bonomie comunitară. Asta în timp ce, pe nesimţite, o pune cu fervoarea unei invazii de lăcuste de-o ditamai pleaşca de studiu de fezabilitate, împuşcând dintr-un foc câteva milioane de euro din bugetul local. Cum e cazul tunelului pe sub Dunăre pe care şi-l doreşte Fineţea Sa: 10 milioane de euro din buzunarul gălăţenilor se vor prăpădi pe studiul de fezabilitate.

Când începe să miroasă a hrană pentru clientela politică studiul de fezabilitate? 1) Când avem la îndemână un mare proiect de infrastructură care bălteşte în tot soiul de „bătălii” politice sau neputinţe financiare, încât studiul ăsta expiră şi e nevoie de altul ca să porneşti lucrările, apoi o luăm din nou de la capăt, apoi la fel, apoi, iarăşi, la fel şi tot aşa. 2) Când există posibilitatea finanţării din bani gratis, cum sunt fondurile europene, dar alegem să canibalizăm bugetul local.

Şi ce se întâmplă când clientela politică se pretează la genul ăsta de canibalism bugetar? Păralizează tot ce mişcă în jurul nostru, afaceriştii care vor să facă afaceri pe bani europeni sunt sufocaţi cu perna pe faţă. Altfel spus, situaţia dezastruoasă pe care a semnalat-o zilele trecute deputatul PDL Alexandru Nazare: POSDRU şi POSCCE, două dintre programele operaţionale aflate în subordonarea lui Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, nu au solicitat anul ăsta nicio rambursare de la Comisia Europeană. „Situația absorbției fondurilor europene după primele 6 luni din 2014 arată că ne îndreptăm spre un bilanț dezastruos anul acesta. Deși avem nevoie ca până la sfârșitul anului să cheltuim aproape 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita pierderea lor, la jumătatea anului abia avem 500 de milioane de euro solicitați Comisiei Europene. Este evident că și la un ritm crescut pentru ultimele șase luni, tot vom avea la sfârșitul anului o notă de plată de cel puțin câteva sute de milioane de euro. Ministrul Teodorovici ne va anunța probabil, din nou, cu aceeași seninătate, că de vină este greaua moștenire, o scuză ridicolă atât timp cât ne uităm pe cifre și vedem că absorbția cu care se împăunează începe să stagneze odată cu finalizarea proiectelor începute de guvernarea PDL” – a explicat Nazare.

Pe primele 5 luni ale acestui an, execuţia bugetară ne spune că investiţiile cu fonduri europene au scăzut cu 15,5%.

În traducere liberă: e şobolăneală ca-n siloz în bugetele locale.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •