ProBr

Situatie critica la HC Dunarea. Jucatoare amenintate cu evacuarea din apartamente

Situatie critica la HC Dunarea. Jucatoare amenintate cu evacuarea din apartamente

IMG_0794Echipa de handbal HC Dunărea Brăila, cea mai galonată echipă sportivă din județ, singura reprezentantă a sportului brăilean la nivelul primei ligi într-un sport de echipă, se confruntă cu mari probleme financiare. Jucătoarele se pregătesc în sala Polivalentă, dar nu mai cred că situația se va rezolva, după ce au avut promisiuni că până pe 8 martie vor primi banii și se vor achita chiriile, lucru care nu s-a întâmplat.

Primarul Aurel Simionescu a declarat în conferința de presă de ieri că municipalitatea a blocat finanţarea către echipa Handbal Club „Dunărea” Brăila până când aceasta îşi vor achită toate datoriile pe care le are de anul trecut. Potrivit unor surse, ISTRU SA a dat în judecată clubul pentru recuperarea unei datorii de circa 20 mii de lei, pentru perioada ianuarie-martie 2015, când handbalistele de la HC Dunărea mâncau masa de prânz la un restaurant ce aparține acestei firme. Acestor datorii li se mai adaugă o datorie de aproximativ 60 mii de lei către cele două handbaliste din Rusia, care au evoluat anul trecut pentru echipa brăileană.

Este blocată finanţarea de la municipalitate până îşi achită datoriile pe care le au. Noi am avut un angajament anul trecut, pe care l-am respectat. Și dacă eu iau salariu 100 lei şi cheltuie 120 lei, 20 lei aia nu-i mai ceri de la angajator, nu știu de unde îi iau, dar nu-i mai cer de la angajator. Deci, noi am avut o experienţă pe care nu vreau să o mai repet, cu datorii făcute de club şi cu Curtea de Conturi care vine şi mă întreabă de ce am plătit, noi am dat noi banii, că erau datorile clubuluii. Sunt banii respectivi, avem alocarea respectivă, dar nu-i dau bani să-și plătească datorii din anul anterior„, a declarat Simionescu.

De menționat că anul trecut clubul a avut alocat de la CLM un buget de 695 mii de lei, din care au primit doar 645 mii de lei, iar pentru anul 2016 CLM a alocat suma de 670 mii de lei, față de 1.000 mii de lei cât a solicitat clubul către Primăria Brăila. Primarul a spus că nu va da drumul la nici o tranșă de bani din suma alocată până când nu se vor stinge datoriile din vechi.

La rândul lor, jucătoarele sunt supărate pentru faptul că au două salarii restante, iar pe 20 martie ar fi termenul pentru plata salariului pentru luna februarie, care ar face ca să se mai adune o lună la capitolul restanțe financiare. Pe lângă acestea se mai adaugă restanțele care sunt la apartamentele închiriate pentru jucătoare, unele dintre ele fiind amenințate cu evacuarea din aceste apartamente din cauza restanțelor la chirii. Jucătoarele spun că li se cere performanță și rezultate, în aceste condiții, cu un buget comparabil cu echipele de la Sebeș și Cisnădie, care se bat pentru evitarea retrogradării. Acestea au menționat că și anul trecut clubul s-a confruntat cu probleme financiare, pentru că CJ Brăila a acordat banii abia în luna august și doar în trei luni s-au achitat salariile la timp, salariul pentru luna noiembrie fiind achitat în decembrie, în două tranșe, în condițiile în care în alți ani s-au plătit în decembrie inclusiv salariile pentru luna în curs.

Pe lângă datoriile de anul trecut s-au adunat și datorii de anul acesta. Deblocarea sumelor de bani de la Consiliul Județean și de la Primărie ar trebui să acopere și datoriile cu cazările și masa la deplasările făcute în primele două luni din acest an, dar și cheltuielile cu masa în această perioadă. Handbalistele de la HC Dunărea au spus că sunt decise să își depună memorii, iar până la soluționarea lor se vor prezenta la meciuri, dar nu mai sunt dispuse să-și dea viața pe teren. De menționat că pentru 11 dintre jucătoarele din lot, contractele expiră la sfârșitul lunii mai 2016 și niciuna dintre ele nu mai este dispusă să își prelungească angajamentul cu HC Dunărea Brăila.

Lumea să îşi facă treaba aşa cum trebuie să şi-o facă şi să cheltuiască banul aşa cum trebuie. Dar văd că se tot vorbeşte despre Primărie, Consiliul Judeţean ce face? Eu am suma. Este alocată, mâine dacă au rezolvat problema cu datoriile, banii sunt, deci nu e nicio problemă.”, a închis subiectul primarul Simionescu.

Deși în ședința CJ din luna februarie, după lungi discuții pe această temă, consilierii județeni au votat alocarea către clubul de handbal a sumei de un milion de lei, plătibili în două tranșe, în primele două semestre din acest an. Din păcate direcția economică din cadrul CJ nu a semnat încă eliberarea primei tranșe de bani.

Handbalistele de la HC Dunărea se prezintă la antrenamente sub comanda lui Cristi Preda, dar nemulțumirile par să fi atins apogeul. Evoluțiile echipei din acest sezon au dus la situația în care patru jucătoare sunt convocate la loturile naționale, iar antrenorul principal, Costică Buceschi, este secundul naționalei de senioare, care miercuri a realizat o performanță deosebită, reușind să câștige cu 25-20 în fața Norvegiei, echipă pe care nu o mai învinsese din anul 2010. În acest meci au evoluat două handbaliste de la Dunărea Brăila, Aneta Udriștioiu și Mădălina Maria Zamfirescu, ultima reușind să înscri un gol pentru naționala României.

De menționat că, după 21 de etape, HC Dunărea Brăila se află pe locul 4 în Liga Națională, cu 40 de puncte, cu unul mai puțin decât Corona Brașov, acupanta locului 3.

IMG_0837

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •