ProBr

Sfanta si Marea zi de Joi

Sfanta si Marea zi de Joi
Sfanta si Marea zi de Joi
Sfanta si Marea zi de Joi

Astazi este Joia Mare care, in termen popular, se mai numeste si Joi Mari, Joia Patimilor, Joimarita, iar in aceasta zi se inrosesc ouale pentru ca se spune in popor ca ouale inrosite in aceasta zi nu se vor strica niciodata.

In Sfanta si Marea zi de Joi, crestinii praznuiesc patru momente importante din istoria mantuirii neamului omenesc, si anume: Sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de Taina, rugaciunea cea mai presus de fire din Gradina Ghetsimani si vanzarea Domnului.
Ne descopera Sfanta Scriptura ca, inainte de a se aseza la cina, Mantuitorul si-a dezbracat haina cea de deasupra, a turnat apa in vasul de spalat si a inceput a spala picioarele ucenicilor Sai. Prin spalarea picioarelor ucenicilor, Mantuitorul a dat pilda adevaratei smerenii. Cuvantul lui Dumnezeu, prin care toate s-au facut, ingenuncheaza inaintea creaturii, ca sa ne invete pe noi “ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa fie in urma tuturor”.
Dupa spalarea picioarelor ucenicilor, Mantuitorul S-a asezat la cina, unde “a luat painea, cu Preacuratele Sale maini si, binecuvantand si frangand, a dat sfintilor Sai ucenici, zicand: luati, mancati. Acesta este Trupul Meu care se frange pentru voi, spre iertarea pacatelor. Apoi, luand paharul cu vin, l-a binecuvantat, zicand: beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor”.

Cina cea de Taina

Cina cea de Taina de atunci se prelungeste pana astazi, prin oficierea Sfintei Liturghii. Atunci, Mantuitorul a instituit Taina Sfintei impartasanii care ramane pana la sfarsitul veacurilor, Trupul si Sangele Domnului fiind arvuna vietii celei vesnice.
Prin intingerea in blid, la Cina, Domnul descopera celorlalti ucenici pe cel care-L va vinde. Precum, atunci, Iuda vanzator s-a aratat, astazi si noi, ori de cate ori ne apropiem de Trupul si Sangele Domnului cu nevrednicie, dupa cum ne atentioneaza Sfantul Apostol Andrei, osanda ne agonisim: “Cel ce mananca Trupul Domnului si bea cu nevrednicie Sangele Lui, osanda-si mananca si bea. De aceea, multi dintre voi sunt neputinciosi si bolnavi si multi au murit”, (I Corinteni cap. 11, vers. 29 – 30).
Asadar, spalati de pacate prin Taina Marturisirii, sa cutezam sa ne apropiem cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste catre ospatul Dumnezeiesc, sa gustam si sa vedem ca bun este Domnul care, in Gradina Ghetsimani, cu lacrimi si sudori de sange L-a rugat pe Cerescul Tata ca toti sa fie una, prin legatura iubirii. “Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. Si slava Ta pe care Mi-ai dat-o, le-am dat lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem”, (Ioan, cap. 17, vers. 21 – 22).

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articolul urmator

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.