Administratie Economie

Senatori SUA – Romania sa se uite la problema geopolitica de a nu fi independent energetic

Senatori SUA – Romania sa se uite la problema geopolitica de a nu fi independent energetic
Senatori SUA - Romania sa se uite la problema geopolitica de a nu fi independent energetic
Senatori SUA – Romania sa se uite la problema geopolitica de a nu fi independent energetic

 

Exploatarea gazelor de şist este o soluţie viabilă pentru independenţa energetică faţă de Rusia, explică trei senatori americani într-un interviu acordat gândul.info., transmiţându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acţionează în Ucraina şi Transnistria.

Subiectul exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, în contextul dezbaterii necesităţii independenţei energetice a statelor europene faţă de Rusia, a fost abordat de senatorii John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murph.

Senatorul Murphy a susţinut că în problema independenţei energetice „există semnale pe termen scurt, dar nu există soluţii pe termen scurt”.

Murphy a afirmat:

Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţie energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închidă centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă.

Lui Murphy i s-a precizat că în România au fost proteste împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Senatorul american a replicat:

Şi în America au fost.

În acelaşi timp, senatorul Ron Johnson a fost întrebat cum le-ar explica românilor beneficiile exploatării gazelor de şist, în condiţiile în care în România resursele aparţin statului şi nu proprietarului de teren.

Johnson a răspuns:

Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective.

Pe de altă parte, Murphy a susţinut că nu este o situaţie gen „totul sau nimic”:

Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea şi cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile şi chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populaţie, care ar trebui protejate, există o dezbatere foarte raţională pe care o poţi avea despre această nouă tehnologie.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •